Avklaringer presser seg frem

Skrevet av Runar Kvernen .

Det er fortsatt ingen beslutninger om fotballens videre ferd i vesterled. Britiske myndigheter og helsevesenet er fortsatt under press, fotballen må vente. Men avklaringer må på plass snart.

For hver uke som går får selvsagt UK og andre land bedre oversikt, og resultater av innsatsen mot koronaviruset. Dødstallene synker i Italia og Spania, og en forsiktig gjenåpning i begge land er bebudet. I Italia er også fotballen aktuell igjen i løpet av mai – kanskje. Tyskland tar sikte på å være i gang med Bundesliga mot slutten av mai, mens Nederland og Frankrike har avslyst all ball ut sesongen. Norge letter nå restriksjonene litt, også her er jo kultur og idrett en del av debatten.

I England er det nå snakk om en gradvis åpning av flere samfunnsområder rundt 1. juni. Øya vest i havet ligger nok noen uker etter tiltakene – og effektene, sammmenlignet med Norge. Britiske helsemyndigheter kjemper fortsatt, selv om negative kurver ser ut til å ha en viss bedring. 66 millioner mennesker kan ikke være stengt inne - eller ned  - i uendelige tider. Tomt og øde, som her fra Waterloo Station i London…

Problemet for fotballen er selvsagt at det meste annet er viktigere. Helsevesenet har dessuten nok. Likevel er det et oppriktig ønske om å ivareta fotballen på balløya, også fra myndighetenes side. Den betyr mye.

Premier Leauge jobber i kulissene for å utrede alternativer. NOK 12 – 14 milliarder i TV-rettigheter er også i potten. Det siste nå er invitasjonen fra Perth i Australia (!) om å flytte resten av sesongen dit. Lite virus, god kapasitet, også når det gjelder helseressurser. Forslaget skal ikke være blankt avvist.

Også EFL er på ballen. Ulike scenarioer og modeller for tomme tribuner. Eller ikke, altså umulig.   

Uansett: Det kan ikke ventes for lenge med å avklare alt dette, av praktiske årsaker – og ikke minst hensynet til neste sesong. Skal man forsøke å få til en avslutning med kamper må det tas en beslutning medio mai. Tre ukers oppkjøring er minimum, og sesongen må i gang før midten av juni. Da blir det nok forskjøvet oppstart av neste, avslutningen blir vel da også oppkjøringen. Men det kan gå. Kontraktslengder blir et problem.   

Skulle det være umulig med restart må beslutningen komme om det, like snart. Det blir håpløst for O’Neill, Stoke og alle andre involverte med kun pauseknapp i en måned eller to til. Uansett hva avklaringene blir: Det rydder opp, sportslig og økonomisk. Også overfor fansen.  

 

Bririske myndigheter bestemmer, basert på liv og helse - og forsvarlighet. Men så må ligaene og FA videre beslutte om sesongen nulles, sluttføres med gjennomsnitt poeng – og om det blir opprykk – og/eller nedrykk. Så må blikket  rettes mot neste mulighet, altså neste sesong. Om den får grønt lys - og starter som tidligere, eller senere. Kanskje for tomme tribuner, i hvert fall i starten.

Nå har det vært pause siden 12. mars, siste serierunde i Championship skulle gått lørdag 2. mai. Spillere og stab har IKKE hatt ferie, og det har vært et magert treningsregime. I fjor startet Stoke City oppkjøringen siste uka i juni, og første ligamatch var 3. august. Uansett løsning, inkludert en mulig forskjøvet oppstart høsten 2020, her er det ikke mer enn tida og veien.

Tiden tikker, og er snart ute. Britiske myndigheter har utspillet. Avklaringene må komme. Og det gjør de nok. 

Runar Kvernen