Championship som fortjent

Skrevet av Runar Kvernen .

Stoke City rykker ned etter 10 sesonger i Premier League. Ferden mot nedrykk har vært der i to sesonger. Redningsaksjonen mislyktes, og havarerte lørdag 5. mai 2018. Sluttpunktet er Championship.  

Tapet hjemme mot Crystal Palace sendte Stoke til bunns på tabellen etter 37 serierunder. Stoke ledet 1-0 frem til 67 minutter, etter en perle på frispark fra Shaqiri rett før pause. Kampen var jevn, med Palace som kvassere i angrep, men ikke umulig å dra i land denne. Med seier ville fortsatt Stoke ha hatt en mulighet i siste serierunde. Men så glapp det, igjen. Og det var noe symbolsk tungt og trist over at det var Captain Shawcross som forærte Crystal Palace vinnermålet på tampen: Han forsøkte å stoppe et gjennomspill, men det ble i stedet en «pasning» som opphevet offside. 1-2… Shawcross tok egen feil, tapet og nedrykket svært tungt.

Men trøbbelet startet før, utligningsmålet setter et enda større fokus på Paul Lambert og hans taktiske disposisjoner. Peter Crouch ble tatt av, og erstattet med Ramadan Sobhi… (!) Veteranen Crouch var god i denne kampen, og ville vært viktig som oppspillspunkt og duellspiller i begge bokser, slik kampbildet utviklet seg. Unggutten Sobhi har, dessverre, knapt fått til noe som helst som har gitt effekt denne sesongen. Rett etter innbyttet fikk han ballen i god posisjon på skrå inn mot 16 meter, men nølte og slo en feilpasning, som ga en resolutt kontring. Det var på denne kontringen utligningen kom… Han lyktes heller ikke med noe annet. Hva var planen her?

Og dette føyer seg inn i rekken av det som pr definisjon må være en mislykket redningsaksjon. Joda, mer entusiasme, strammere defensivt, opprydding - og begrenset utvalg å drible med. Men, tabellen lyver ikke. Stoke City har nå bortimot den verste rekka for klubb og i ligasystemene med kun en seier på 14 kamper… Er dette tillitsvekkende nok foran neste sesong, i Championship?

Eller får Lambert, tross alt, muligheten til å prege lag, spillertropp og det hele, selv om han feilet på første forsøk. Han har en 2,5 års kontrakt. Oppgaven var vanskelig, og han kom sent inn. Og Lambert har tidligere hatt suksess med å spille lag oppover i ligasystemet, til PL.   

Problemene har tårnet seg opp for Stoke City over tid. Mark Hughes sitt prosjekt raknet totalt etter hvert, og han fikk altfor for mye tid, det har jo nå også klubben erkjent. Mange feilvalg, spillerkjøp i tåka, og en tropp som ikke henger sammen på noe vis. Mye tull og håpløs opptreden i troppen. Stoke Citys stolte identitet har bleknet. Det har vært så mange spikere i kista det siste året at det trengs et smelteverk for å løse opp det hele. Mark Hughes får mye av ansvaret for Stoke Citys vei mot nedrykk. 7 av 10 i avstemningen her på nettsiden mener også det. 3 av 10 fordeler ansvaret likt på klubbens ledelse, hele systemet - og Paul Lambert som feil redningsmann. 

Uansett: Klubbens beste spillere, med Butland og Shaqiri i spissen vil forsvinne, det er ingen illusjoner om noe annet. Det skyldes både kontrakter, ambisjoner hos spillere og klubbens behov for å styrke en økonomi som rammes svært hardt av nedrykket. Selv etter "fallskjerm" fra PL første året, vil Stoke City trolig havne rundt en halv milliard NOK i reduserte inntekter neste sesong.  Hele klubbøkonomien må strammes inn, og det kan komme til å merkes også i lokalsamfunnet.  

Det blir en formidabel oppgave å gjenreise klubben i en særdeles tøff liga på nivået under Premier League. Championship er blitt enda mer krevende de siste årene, flere store klubber har fått eiere som investerer og satser. Og uansett er det 46 kamper med mye fysikk og harde tak. Men på den annen side – nå MÅ noe grunnleggende gjøres, og en fresh start kan gi et bedre grunnlag, faktisk.   

Den norske supporterklubben vil jobbe hardt for å opprettholde støtten til Stoke City. Vi vil fortsatt delta inn mot klubben, og formidle synspunkter sett fra vår kant. Vi skal synlig og med hevet hode støtte The Mighty Potters, og vi skal samles på puber, reise over, dra på kamp og følge laget fra vakre Stoke-on-Trent. Vi håper flest mulig i Branch Norway blir med videre, på alle måter.

Stoke City har en stolt supporterkultur. Den blir avgjørende de neste sesongene.

Vi er nede nå. Men vi skal ikke forbli der.

Runar Kvernen             

Chairman, SCSBN

Kommentarer

Mye er sagt allerede og enig

Mye er sagt allerede og enig med det meste. Det er ingen tvil om at det har vært mange bomkjøp - nesten utrolig at det går an å misse så totalt som her. De fleste er allerede " borte/vekke fra stallen", mens andre ennå prøver. Sobhi er nevnt, men også han har nesten vært usynlig. God til å drible, men så er det stopp.

Når det er sagt, så må jeg jo si at i mange av kampene presterte Stoke lite og ingenting, samt at innsatsen var helt elendig. Kom seg de siste kampene, men det var alt for sent. Skadde spillere har også virket inn, men det faktum at en spiller som Diouf er førstevalg på topp sier nesten alt. Tapet av Arnautovic ble virkelig merket og da stod vi egentlig igjen med kun en stjernespiller, Shaqiri.

Nå er det bare å se framover i championship og håpe at vi ikke mister (for mange) spillere,samt får inn noen som kan score mål. Være positiv, optimitisk, stå på og støtte opp og håpe på en rask retur. Spill her i champenship er ute av det store selskap, men ikke grunn til å henge med leppene. Vi var ikke gode nok i premier league, men med de rette spillerne og holdningene kan vi fikse dette.

Vi som startet å følge med

Vi som startet å følge med Stoke først på 70 slutter ikke å følge med om det er litt motgang. En gang Stoke alltid Stoke. Vi får håpe dette er noe kort varig .

IHVERTFALL.det må bli bedre i

IHVERTFALL.det må bli bedre i champ.ship enn i denne sesongen,Flere mål og glede seg over,og på hjemmebane MÅ vi styre kampene, og vinne 2 av 3,I tykt og TYNT, Stoke City forblir i mitt hjerte og min sjel.Uansett, en av de flotteste og fineste klubber i England,uten vanvittig med pund,uten 22 klassespillere.Som Crystal P spilleren sa, exellent club and fans,and i am sorry..See you soon.!

Den er good,..Og ,We will be back,.før eller senere.

Det er lett å være enig med

Det er lett å være enig med mye av det Kvernen skriver. Jeg tror det må en stor opprydning til i dagens stall, og jeg er ikke sikker på at Lambert er riktig mann. En seier på 14 kamper. Det går vel strengt tatt ikke an å gjøre det særlig dårligere. Det som taler til hans fordel er at han har klart å få opp Norwich tidligere, men i Aston Villa som egentlig er en stor klubb, feilet han fullstendig, og fikk til slutt sparken.
Når det gjelder spillere så synes jeg Butland får ufjortjent mye ros. Etter min mening så er han langt unna nivået han var før han brakk beinet. For de som har fulgt med så har Stoke sluppet inn svært mange mål på slutten av kampene, og mange av disse har kommet etter dødballer inn i feltet som nærmest har landet et par meter fra Butland. Det må kunne forventes at en engelsk landslagskeeper på 1,95 skal kunne gå ut å plukke disse. Det er nok av keepere å få tak som holder hans nivå, så det er ikke noe katastrofe at han forsvinner og vi får inn bra med penger. Jeg ønsker meg også en ny spiss som kan gjøre jobben i Championship, selv om jeg har god tro på Tyrese Campbell på sikt. Tror vi trenger en type som Charlie Austin eller Glenn Murray. Crouch kan sikkert også gjøre en jobb i Champs. Det viktigste er uansett at vi støtter klubben vår både hjemmefra og over i England. Har tro på en ny sesong med mye moro. Go Potters!

Skriv ny kommentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift
Bekreft at du ikke er en automatisk spambot ved å svare på spørsmålet.