Slepen juvel eller grus i skoa?

Skrevet av Runar Kvernen .

Saido Berahino. Hentet for £12 mill. Måltørke. Mange spørsmål. Er han en fremtidig juvel – eller blir dette en ulidelig reise med utallige forsøk og status flopp som endestasjon i Stoke City?

Klubben hadde Berahino på radaren i to overgangsvinduer, før han kom til klubben fra West Bromwich i januar 2017. Ingen umiddelbar suksess for spissen, han virket utrent og rusten. Noe av årsaken til det var også en episode som fremkom etter hvert: Et nattklubbesøk og noe med ekstra ukurante rusmidler, han ble kontant satt på sidelinjen i to måneder. Tony «No Mess» Pulis har mildt sagt liten aksept for spillere med hang til natteliv og utsvevende adferd. Berahino på sin side bedyret sin uskyld, og mente det hele måtte være «fixed». Saken ble lagt død i Stoke City.

Fortsatt tørke

Med opptrening og oppkjøring foran ny sesong skulle dette bli bra. Nå, syv serierunder ut i denne sesongen er det fortsatt langt frem, null scoringer og liten impact. Knapt nok inne på laget. Det vakte oppsikt at han heller ikke var på banen mot Rochdale og heller ikke startet mot Bristol City i Ligacupen. Så toppet det hele seg med at han fikk starte mot Southampton, skaffet straffe, tok den selv – og brant muligheten så ettertrykkelig. 36-årige Peter Crouch kom inn for Berahino – og avgjorde kampen…

Dette forsterket selvsagt de kritiske spørsmålene, noen mente det viste guts at han tok ansvar og straffen – andre mente dette viste en spiller ute av kurs. Nå er det stort fokus på status Berahino. Er dette lost case, og en spiller med grus i skoa? Meningen er delte blant fansen og i mediene. Mark Hughes og klubben står bak ham og har fortsatt trua, lagkameratene uttrykker det samme. Selv sier han at det handler om tålmodighet – for ham selv og fansen. Han vet han kan få det til.  

Utvilsomme ferdigheter 

Den burundisk fødte angriperen (24) er fortsatt så vidt innenfor den berømte kategorien «ung og lovende». Det har han vært hele veien. Berahino har gått gradene i West Bromwich, og han har vært med på alle nivåene på de engelske ungdomslandslagene. Han har 122 PL-kamper og 23 scoringer, pluss flere kamper i lavere divisjoner på utlån. Dessuten 47 (!) kamper for England U16 – U21.

Få har tvilt på talent og ferdigheter. Han er kjapp og teknisk god – og utmerket seg stadig i yngre år. Men så var det dette med å slå igjennom for fullt på seniornivå. Klubbskiftet til Stoke City var tiltenkt å forløse det hele. Vi skal også huske på at spillere nå kartlegges mye grundigere før signering. Analyseverktøy viser bevegelser, involveringer, plusser og minuser langt ut over det man ser der og da fra sidelinja eller tribunen. Nå forteller ikke dette alt, Stoke signerte jo Imbula… Men mye spiller inn, og i det store og hele er det mindre synsing. Spillere velges ut fra mer grunnleggende analyse og klubbens behov, og der skal det være mye positivt for Berahino. Men så var det tellende resultater da.

Tålmodighet og tid

I et glimt så vi klassespilleren Berahino. Den kvikke oppfattelsen, den smarte bevegelsen og følsomme touchen på gjennomspillet til Jese, som scoret mot Arsenal. Rapportene fra treningsfeltet er en spiller som er kvass og god. Likevel, tiden tikker og presset øker, det er kampene som er eksamen. Alle angripere opplever måltørke, noen kommer tilbake bedre enn noen gang. Noen forsvinner, eller finner seg bedre til rette et annet sted, eller på lavere nivå.   

Trolig får Berahino hele denne sesongen på å vise at han kan være en viktig angriper og målscorer for Stoke City. En kantrolle, sammen med - eller bak en annen spiss, er heller ikke utenkelig. Rollen som ensom spiss og oppspillspunkt passer nok ikke Berahino særlig godt.

Toppfotballen er brutal – Premier League er nok toppen av pyramiden der. Det gjelder også Berahino. Ferdigheter og talent er der, men rekken er lang av spillere som nesten slo til. Men tålmodighet belønnes også noen ganger. Hvis Stoke City lykkes med å få Berahino opp på det nivået han utvilsomt har potensial for å nå – så har klubben en klassespiller på topp i mange år fremover, en som vil stå i midten og ikke på utsiden av jubelscenene.  Det vil i så fall være litt av en gevinst. 

Juvel, eller…? Det er helt åpent. En scoring eller to kan forløse alt. Eller ingenting.   

Vurdert av Runar Kvernen   

Kommentarer

Du har fått med det beste -

Du har fått med det beste - og selvfølgelig er det jo å håpe at han kan kommeopp på det nivået som han muligens har potensiale til. Men akkurat nå er det milevis igjen på det. Kort sagt: Han er rett og slett "for let" i dette selskapet og må få mer kamptrening - på reservelaget - og så får vi krysse fingrene at han kommer tilbake på toppnivå.

Skriv ny kommentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift
Bekreft at du ikke er en automatisk spambot ved å svare på spørsmålet.