Offensiv gambling fra Stoke City

Skrevet av Runar Kvernen .

Hvem er Nathan Jones? Google: En wrestler... En hit fra The Supremes i 1971, kan det også være tittelen på en følsom film som hedres på smale festivaler? Nei, det er Stoke Citys nye manager!

Det gikk kun kort tid fra Rowetts exit. I mellomtiden var navn som David Moyes, Big Sam Allardyce og noen andre travere av den mer resirkulerte sorten favoritter på oddsen, i meningsmålinger og sosiale medier. Men så kom det stadig sterkere signaler om denne Nathan – og nå er han jaggu manager i Stoke City. Det skal være inngått en avtale på 3,5 år.  

45-åringen fra Wales har en solid spillerkarriere for et knippe klubber i lavere divisjoner, med Championship for Brighton som høyeste nivå. Over 550 kamper ble det totalt, inkludert et opphold i spansk fotball på nest øverste nivå, hvor han etter sigende skal ha fått mange impulser.  Han spilte aktivt, som venstre back eller på midtbanen, helt frem til 2012, hvor han la opp i en alder av 39 år (!). Trenerutdannelsen startet han tidlig med.

Men Nathan Jones har en særdeles kort karriere bak seg som trener, og ikke minst manager. Han startet med å trene Yeowil Town Ladies mens han spilte for klubben på tampen av karrieren, i samme klubb fikk han en spillende trenerrolle, før han ble spillerutvikler for U21 i Charlton. I 2013 ble han vekselvis assistent og førstelagstrener i Brighton, i ulike faser. Han har også jobbet sammen med Gareth Southgate, da sistnevnte ledet England U21.  

Eventyret Luton

Og så: 6. januar 2016 tok han over Luton Town, som lå helt i bunnen av League Two. Han løftet laget resten av den sesongen, kom deretter til Playoff året etter, før han og klubben sikret direkte opprykk til League One i fjorårets sesong. I januar 2019 kjemper Luton Town om opprykk til Championship, klubben ligger på 2.plass – etter Portsmouth, men foran Sunderland.

Han er kjent for en særdeles offensiv spillestil, med høyt press. Men han skal ha fundamentet i orden defensivt også. Luton er blant lagene som scorer mest i alle divisjoner i England, men er samtidig blant lagene som slipper inn minst. Ingen dårlig kombinasjon.

Stoke City droppet da gamle travere – og satser nok en gang på en yngre manager på vei opp. Trolig er Nathan Jones sin tilnærming til offensiv fotball et viktig element her, det har vært mye trist å se de siste sesongene, også under Gary Rowett. Sistnevnte lyktes ikke, også han skulle være en yngre og spennende kar på vei opp.

Stort press venter

Nå satser Stoke på samme profil – men med en annen type og en annen fotballfilosofi. Likevel, det er ikke en kar med all verdens rutine som nå skal entre en klubb i store problemer, på nivå over der han nå har ansvaret. Klubben har frustrerte og kravstore fans, og forventninger om nye tider. Stoke City er en større og krevende klubb. Profiler som Butland, Shawcross, Williams, Allen og Crouch – pluss flere med erfaring fra andre store klubber, sier noe om hva Nathan Jones må håndtere. Spillertroppen og garderoben må med, fra start.

Og så har han en gedigen utfordring. Positiviteten vil neppe vare lenge hvis han ikke umiddelbart får Stoke City til å fremstå på en helt annen og mer positiv måte. Han må rett og slett lykkes rimelig godt umiddelbart. Om ikke opprykk, så definitivt fremgang og noe å tro på. Nathan Jones vet dette. Han har fått sjansen, og tar den. Han er en dypt troende kristen, og sier at han finner støtte og ro i det. Det kan komme godt med når han nå tar over det som fremstår som en av de vanskeligste jobbene i engelsk toppfotball om dagen.

Frisk respons

Eierne og klubbledelsen handlet raskt og resolutt. John Coates, sammen med Tony Scholes, har nok vært arkitektene her, og det er også de som står frem på de første bildene sammen med den nye manageren. Han skal virkelig ha overbevist med sine ideer og planer - og personlighet, i forkant av ansettelsen. Mange roser Stoke City for forsøket med å satse på noe nytt og spennende fremfor kriseløsninger – igjen. Selv om Rowett viste seg å ikke være mannen.

Men det er klart: Dette er offensiv gambling med stor fallhøyde, for mange involverte.

Men som alltid i Stoke City: Håpet lever!

Vurdert av Runar Kvernen

 

 

Kommentarer

Interessant. For meg totalt

Interessant. For meg totalt ukjent - aldri hørt om ham tidligere. Men ut fra hans unge alder til tross, så må dette være en mann de har stor tro på skal få det til, så da hiver jeg meg på den jeg også. Som Runar skriver, så forventes det mye, så fallhøyden kan være stor. Men for all del, lykke til. Nye gode og lure spillerkjøp, samt 100% innsats med beste mannskap så får vi håpe på det beste.

Får håpe det går bedre enn da

Får håpe det går bedre enn da Ipswich satset på Paul Hurst,en ung,lovende manager fra samme divisjonen.

Får håpe det går bedre enn da

Får håpe det går bedre enn da Ipswich satset på Paul Hurst,en ung,lovende manager fra samme divisjonen.

Skriv ny kommentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift
Bekreft at du ikke er en automatisk spambot ved å svare på spørsmålet.