Deadline: 6 inn - færre i troppen

Skrevet av Runar Kvernen .

Da er dette overgangsvinduet stengt. Fasit for Stoke City: 6 nye spillere er signert, det doble antallet er ute av klubben. Mange på lån, men likevel: Troppen er krympet, det var helt nødvendig.

13 spillere, inkludert to i skjæringen mellom akademi og A-lag, er ute. Tymon og «Big Man» Souttar var på lån i fjor – men er med i planene nå. Men sum total er tallene som nevnt her. Teoretisk, spillere uten kontrakt når vinduet stenger kan signeres hele året. Det går på retten til arbeid. Det er sjelden kost, men kan være en nødutgang.     

Det faktiske antallet med base Clayton Wood er redusert. Dette har mye å si for både stemningen i klubben, og for lønnsbudsjettet. Grunnet problemene de siste årene har troppen blitt altfor stor, av flere årsaker. O’Neill fikk ryddejobben, samtidig som han må sørge for et slagkraftig lag, på rimeligere takst.  Den mest sensasjonelle signeringen var helt klart John Obi Mikel, ingen tvil. 

Martins Indi og Butland er blant de som nå er ute. Dette er spillere med kontrakter fra Premier League. Selv om det som regel finnes klausuler for reduksjon ved nedrykk, så er likevel slike avtaler ofte langt dyrere enn de som inngås med base Championship.

Etter hvert vil også noen langsiktige kontrakter gå ut for flere spillere som ikke er med i planene. Klubben ble enig med Imbula om å avslutte kontrakten i februar i år, 18 måneder før tiden. Den har kanskje gått under radaren hos noen, men den tragiske historien er da avsluttet.

2022 er et viktig årstall i neste runde. På veien må Stoke få inn så mye som mulig av lønnskostnadene via utlån. Og så kan det være en type begrunnelse for utlån av unge spillere, mens det for noen handler mer om å balansere bøkene. Salg har vist seg vanskelig, og det å bare droppe kontraktene for tidlig er tilnærmet umulig. Det vil koste mye – også fordi dette slår negativt inn i regnskapene. Kostnader ved kjøp fordeles over kontraktsperioden, og en bråstopp vil gi blodrøde tall det aktuelle året, hvis det er flere år igjen. Financial Fair Play vaker i bakgrunnen. Handlingsrommet er begrenset.

Så er ikke alle utfordringer løst, fortsatt er troppen stor. Og spillere som Wimmer og Bauer fikk man ikke til en ordning for i denne omgang. Det var også en del som ventet at Lindsay og Ince kunne forsvinne, men de blir. Likevel, tiden tikker positivt for prosjekt ryddesjau.

Et annet grep er at de fleste av de nye inn i dette vinduet var såkalt free agents, det vil si at klubben ikke har betalt kjøpesum. Det samme gjelder lån inn. Sign on fee, sikkert – men da er det fornuftige lønnsavtaler det handler om å lande.   

Det er garantert delte meninger, men Stoke City fremstår ikke som svekket etter denne runden. Ikke på banen, og definitivt ikke hos avdeling for regnskap og revisjon.

Her er listen:

INN: James Chester (permanent avtale), Morgan Fox, John Obi Mikel, Jacob Brown, Steven Fletcher, Angus Gunn (GK - lån).

UT: Federici, Ward, Diouf (alle tre frigitt). Woods, Sørensen, Etebo, Badou, Afobe, Martins Indi, Butland, Edwards,  - pluss Ngoy og Bursik.  

Da er det neste match som gjelder. Og neste.

Runar Kvernen