Desember

Desember den tolvte og siste måneden i året, og også den siste måneden i den historiske oppsummeringen av Stoke Citys første 150 år som klubb. I denne måneden er det tilskuerbråk, marerittkamper, høye tilskuertall og en hyllest til en helt spesiell person som står som høydepunktene i en kald, men innholdsrik måned for Stoke City.

·         Tilskuerbråk har Stoke alltid vært kjent for å ha, men første gang en virkelig kjedelig hendelse rammet Victoria Ground, var da Stoke tapte 2-0 mot Queens Park Rangers lørdag 2. desember 1911. Etter 88 minutter ble kampen avbrutt da tilskuere ødela gjerdene rundt Victoria Ground. Stoke måtte betale 4000 pund, som den gang var mye penger, i bot og for å få gjerdene på plass igjen.

·         De siste årene har mange Stoke-fans ropt etter en spiss som kan score mange mål, og gjerne mange mål i en kamp. Jimmy Broad var en mann de kunne trengt, for han var den første Stoke-spilleren som scoret fire mål i en og samme kamp. Det gjorde han lørdag 3. desember 1921 da Crystal Palace ble slått 4-0 foran 9 000 tilskuere på Victoria Ground.

·         Stoke og QPR har også senere i historien måttet tåle tilskuerbråk. Lørdag 3. desember 2005 ble QPRs keeper Simon Royce angrepet av egne fans da kampen var på vei mot slutten. Forstå seg den som kan…

·         Lørdag 4. desember 1948 var alle spillerne som startet bortekampen mot Blackpool for Stoke fra Stoke-on-Trent eller området rundt. Det er ganske unikt i etterkrigstida. Kampen endte med 2-1 til Blackpool, og de samme elleve spillerne fra den kampen skulle aldri spille sammen igjen.

·         Tirsdag 7. desember 1999 scoret Kyle Lightbourne Stokes første golden goal mål. Målet kom i første runde av Auto Windscreens Shield mot Darlington på The Brit. 3341 tilskuere fikk oppleve milepælen.

·         I marerittsesongen 1984/1985, brukte Stoke hele fem forskjellige keepere uten at det hjalp på resultatene. Lørdag 8. desember fikk Stuart Roberts sin debut i hjemmekampen mot Ipswich. I en alder av bare 17 år og 258 dager, ble Roberts den yngste keeperen i historien som har spilt en offentlig kamp for Stoke. Unggutten måtte plukke ut to baller av nettet i en kamp Stoke tapte nettopp 2-0.

·         Onsdag 12. desember 1973 kom Manchester United for å være med på testimonialen for Gordon Banks på Victoria Ground. Stoke hadde for anledningen to svært kjente navn i Bobby Charlton og Eusebio på banen. Men United, med George Best på banen, vant 3-2 etter at seiersmålet ble scoret av Lou Macari, som senere skulle bli Stoke-manager.

·         Torsdag 13. desember 1934 kom Austria FC til Victoria Ground. Laget var det første som ikke var fra Storbritannia som gjestet The Vic. Det gjorde de på en rundtur i England, men de måtte se seg slått 1-0 av Stoke etter mål av Harry Davies.

·         Lørdag 13. desember 2003 scoret Peter Hoekstra hat-trick da Stoke slo Reading 3-0 og kom seg over nedrykksstreken. Den populære nederlenderen fullførte sitt hat-trick med en iskald lobb fra straffemerket.

·         Mark Chamberlain fikk sin debut for England mot Luxembourg onsdag 15. desember 1982. Han kom da inn som innbytter for Steve Coppell på Wembley. England vant 9-0 og Chamberlain scoret det sjette for England ni minutter etter at han entret banen. Dette er det siste målet scoret på det engelske landslaget av en spiller fra Stoke City.

·         Lørdag 20. desember 1947 vant Stoke 2-0 mot Bolton foran 23 404 tilskuere. Dette var et ganske lavt tilskuerantall, for i 1947/1948-sesongen hadde Stoke det høyeste tilskuersnittet i historien med 31 099 tilskuere i gjennomsnitt ved hver hjemmekamp. Det var noe høyere enn rekordåret sesongen før.

·         Etter at Stoke slo Leeds 6-2 sesongen før, gikk Leeds-keeper Mervyn Day ut og sa at han ikke skulle slippe inn seks mål denne sesongen når lagene møttes. Han slapp ikke inn seks, men syv mål da Stoke banket Leeds 7-0 søndag 21. desember 1986.

·         Det å spille kamp på julaften er ganske utenkelig for de fleste, men 25. desember(som er datoen de feirer jul i England) 1909 måtte Stoke spille kamp mot Burton United. Det ble en fin julaften for Stoke som vant kampen 7-1. Før andre verdenskrig var det vanlig å spille kamp på julaften, og Stoke har vært i aksjon flere ganger, dog ikke med like bra resultat, på andre julaftener.

·         Boxing Day er selve helligdagen på de britiske øyer og onsdag 26. desember 1984 vant Stoke en sjelden seier på Boxing Day. Seieren kom mot selveste Manchester United, som da lå plassert på andreplass på tabellen. Dette var kun Stokes andre seier for sesongen foran 21 013 tilskuere. Noe som også var det høyeste tilskuerantallet den sesongen.

·         Det har også vært andre gode kamper på Boxing Day av Stoke opp gjennom historien. Mandag 26. desember 1988 vant The Potters 3-1 hjemme mot Manchester City. Tirsdag 26. desember 1989 vant Stoke 2-1 hjemme mot Newcastle United. Onsdag 26. desember 2007 ble dramatisk da Stoke kom tilbake tre ganger mot Barnsley og sikret 3-3. Den siste scoringen ble scoret på straffespark av Liam Lawrence åtte minutter på overtid i andre omgang.

·         Lørdag 27. desember 1949 pakket hele 47 409 tilskuere seg sammen for møte med Blackpool og deres nye signering Stanley Matthews. Kampen endte 1-1, men tilskuerantallet er det nest høyeste Stoke har hatt på en hjemmekamp i ligaen gjennom 150 stolte år.

·         Vinteren i 1962/1963 var svært hard og da Stoke spilte mot Rotherham 28. desember 1962, skulle det gå ni uker før neste kamp grunnet en ekstrem kulde. Stoke vant 2-1 den kampen og vant også den neste kampen ni uker senere, nærmeste bestemt 2. mars, mot Walsall med 3-0.

·         I 2007-sesongen ble Russel Hoult hentet inn som andrekeeper bak Steve Simonsen. Han fikk sin sjanse lørdag 29. desember 2007 borte mot Plymouth mens Simonsen ble plassert på benken. Hoult fikk ingen god debut og ble utvist etter 82 minutter etter å ha taklet en motspiller utenfor 16-meteren som bakerste mann. Simonsen kom inn og stod kampen ut. Det hele endte 2-2.

Det finnes ingen bedre måte å avslutte denne historiske oppsummeringen av Stoke Citys første 150 år, enn å avslutte med at kanskje den største legenden i Stoke, Gordon Banks, ble født 30. desember 1937. Født i Sheffield og begynte karrieren i Chesterfield før han gikk videre til Leicester og deretter til Stoke for 52 000 pund da Peter Shilton kom inn og tok plassen til Banks på The Foxes sitt lag. Med nesten 250 kamper for Stoke, the impossible save på headingen fra Pelé i Mexico-VM i 1970 og 73 landskamper – 36 mens han var i Stoke - for England, er Banks of England regnet som en av de største keeperne i verden gjennom alle tider. Han ble årets fotballspiller i 1972, har vunnet en OBE og tok over vervet som president på livstid i Stoke City i 2001 etter Sir Stanley Matthews, som døde i 2000. En levende legende som mange norske supportere har hatt gleden av å møte. En hedersmann som fortjener all respekt og som avslutter Det skjedde i de dager