Det klaffet ikke med Badou og Etebo

Skrevet av Kristin Henriksen .

Stokes to afrikanske juveler er i praksis ute av klubben. Mange reagerer på dette, er ikke disse spillere som kunne løftet Stoke City? Både i perioden når klubben har slitt, men også ut over det.

Som med så mye annet, dette er sammensatt.

Badou (bildet over) kom til Stoke før siste halvår av nedrykkssesongen fra Premier League, prislapp £14 mill. Han så nok ikke for seg en tilværelse i Championship, etter hvert til overmål med hyppige skifter av managere og dystre tider. Det ble ut på lån tilbake til Tyrkia, hvor Badou trivdes og gjorde det bra. Så ble det ikke permanent overgang, og han var tilbake i Stoke. I de kampene han har spilt er det tydelig at Badou har mye inne, fra en dyp midtbaneposisjon. Ballvinner, og igangsetter – evnen til å rykke forbi spillere med ball i beina, blant annet. Men, han har også en betydelig risiko i spillet sitt, med en del feilpasninger og balltap som gir motstander store muligheter, og Stoke baklengs.

Men det aller viktigste er nok at Badou faktisk ikke ønsker å være i Stoke. Klubben må tenke fremtid og restart, også økonomisk. Å slippe en 29 år gammel spiller som vil bort er kanskje ikke en helt feil avgjørelse, når alt kommer til alt.

Etebo (til venstre) kom til Stoke for drøyt £6mill sommeren 2018. Her er historien en litt annen, Championship var den avklarte utfordringen. Etebo har vist klasse på banen, en midtbanespiller som også har avslutningsegenskaper. Han leverte en god første sesong, energisk – og man hadde følelsen av at det var enda mer inne. Men som Badou har Etebo lange opphold bak seg for landslag og i Afrikamesterskapet. Han kom tilbake skadet – og har strevd med å overbevise O’Neill på trening. Spillere takler motgang litt forskjellig, det går også litt på spillestil, krav og det hele. 25-åringen kan ha havnet ut med at han og klubb ikke matcher, timingen er altså feil. Da er det bare å pakke sammen, og videre i karrieren.

Ved å slippe spillerne på lån, og mulige permanente overganger, reduserer i hvert fall Stoke City lønnskostnadene. Dette er ikke to spillere på lav takst. Nå blir det Tyrkia igjen for Badou, og Spania for Etebo, og økonomien i avtalene rapporteres som betydelig for Stoke.   

Et siste spørsmål er også om disse to er SÅ mye bedre, at det berettiger kostnadene. Svaret på det er jo åpent, men spiller nok inn.   

Så får vi aldri vite hva det kunne blitt til, hvis Stoke hadde vært i en annen situasjon enn slik det endte opp med. Dette er en del av gamet. Det klaffet ikke helt for disse to, og klubben.

Vurdert av Runar Kvernen