England stenger ned – men ligaene vil fullføre sesongen

Skrevet av Runar Kvernen .

Premier League, FA og EFL, som organiserer de tre ligaene under PL, er enige. Sesongen er utsatt til 30. april – målet er å fullføre med spilte kamper. Men England stenger ned, intet er avgjort.

Likevel: Dette innebærer en klar målsetting for å ta vare på rettferdigheten og intensjonene i fotballen. Opprykk, nedrykk og øvrige plasseringer skal avgjøres på banen, etter at alle serierunder er spilt. Det gjelder både herrer og kvinner, begge kjønn er med i oppstartsplanene. Noe annet enn fullverdig sesong kan ramme hele fotballens sjel (det som er igjen av den…), på en måte som får langvarige konsekvenser.

Øvrige alternativer er svekket: Avlyst sesong, nulling av resultater – eller at tabellen før korona stengte alt, skal gjelde.  En viktig årsak til at dette i hvert fall kan være målsettingen, er at UEFA utsatte Euro 2020 for herrer til 2021. Dermed blir det ryddet plass og tid i kalenderen, for å spille kamper utover i mai, juni – og kanskje juli, for å få avsluttet denne sesongen. Det er til og med en åpning for å gå inn i neste sesong, for å få dette til.  

Når det gjelder internasjonale turneringer som Champions League, Europe Lague – og dessuten cupene i England, så er det mer usikkert. Noe må vike, og det virker som om ligaene er pri 1.  

Men mange utfordringer gjenstår. En er det rent praktiske i fotballen, opp mot kontraktslengder, overganger og rett og slett tidsaspektet. Man kan liksom ikke holde på til jul heller, og det kan vare lenge, også ut over 30. april, før man kommer i gang. Da kan det bli en del serierunder på kort tid. Stengte tribuner og strenge restriksjoner rundt kampene er mer enn sannsynlig.

En snubletråd til er at klubbene må få bukt med virus og smitte internt i egne miljøer. Både spillere, trenere og ledere i flere klubber har fått påvist virus, og det går ikke hvis fotballen skal gjenopptas. Også lavere ligaer og grasrot søndagsfotball er avlyst, og det forteller jo også noe. Så skal vi også huske på at treningsanlegg, som Clayton Wood, er stengt. Hvordan klubbene skal forberede seg er da et åpent spørsmål, men det vil i såfall være likt for alle.

Les mer om saken på stokecityfc.com

Klubbene taper store penger allerede, derfor har da også EFL nå lansert en krisepakke på nærmere NOK 650 millioner, for å dekke noe av inntekstapet. Dette er ikke friske midler, men forskuttering av utbetalinger og dessuten rentefrie lån. Men det hjelper jo på likviditeten. Kanskje må man også slakke noe av på Financial Fair Play, for eksempel tillate eiere med en «corona funding», for at ikke klubber skal gå konk. Hvis kampene spilles behind closed doors taper jo klubbene ytterligere.

Men den største trusselen mot ligaenes målsetting er situasjonen i England for øvrig. Landet har inntatt en vente og se-holdning, fremfor føre var. Men nå snakkes det om drastiske grep, som for eksempel å stenge ned store deler av London (!). Allerede er det oppfordringer om å holde seg hjemme, unngå forsamlinger osv, men det kan komme mer direkte pålegg som gjør at også England i større grad settes på vent på de fleste samfunnsområder. Inkludert stengte puber (!!) – det har knapt nok skjedd i moderne tid, og sier det meste.

Dersom landet ikke greier å få bremset virusspredning, og komme på offensiven, så kan hensynet til folkehelsen toppe all verdens intensjoner om å avslutte fotballsesongen.  

Men ligaene har i hvert fall satt en målsetting, og utvidet tidsrammen. Det er langt frem, men da er det der vi er nå.

To be continued…

Runar Kvernen