Februar

Februar er den andre måneden i året, og inneholder 28 dager, 29 dager i et skuddår. Februar var opprinnelig (i den eldre romerske kalender) den siste, og fikk av den grunn den ekstra dagen i skuddår. Dette er fordi jorden i gjennomsnitt bruker 365,2421875 døgn på én runde rundt solen. For at dette skal passe inn med kalenderen vår i dag, settes det inn skuddår hvert fjerde år. Før man gjorde dette, var en dag i året 0,25 dager lengre enn de andre. Men det har også skjedd utrolig mye spennende på fotballfronten for Stoke City opp gjennom årene.

·         3. februar 1945, da andre verdenskrig nærmet seg slutten, spilte England og Skottland en landskamp på Villa Park. I den kampen spilte Stoketrioen Frank Soo, Neil Franklin og Stanley Matthews for England. Dette var et vant syn på 1940-tallet, men siden da har det vært ytterst sjeldent at mer enn en Stoke-spiller har spilt for England i en og samme kamp.

·         Torsdag 4. februar 1937 møtte bare 8224 tilskuere opp på Victoria Ground for å se Stokes høyeste seier noensinne i historien da The Potters vant 10-3. Klarer du å gjette hvilket lag Stoke slo? Jeg tror du klarer det, fordi det er det laget Stoke «alltid» slår. Du tok den eller? Vel, hvis ikke du tok den, så er det West Bromwich Albion det er snakk om. Freddie Steele scoret fem mål.

·         Lørdag 6. februar 1965 satte Sir Stanley Matthews rekorden for den eldste spilleren som noensinne har spilt en fotballkamp i The Football League. Sir Stanley Matthews var 50 år og fem dager da han spilte mot Fulham. Stoke vant kampen 3-1.

·          Lørdag 9. februar 2008 vant Stoke 4-2 borte mot Wolves på Molineux etter en nervepirrende kamp. Stoke tok ledelsen 1-0, og snudde Wolves sin senere 2-1 ledelse til en 3-2 ledelse. På overtid i andre omgang ropte Wolves på straffe, men dommeren var ikke enig. Stokes Ricardo Fuller fikk motta ballen og han satte full fart mot Wolves-målet. Etter et 80 meter langt løp, kom jamaicaneren seg forbi to spillere og satte ballen kontant ned i hjørnet. Årets mål den sesongen ble kronen på verket i en minneverdig seier!

·         Lørdag 15. februar 1975 ble en dag med en kamp som hadde alt. Stoke spilte hjemme mot Wolverhampton. Stoke scoret to ganger i løpet av de siste tre minuttene og sikret seg ett poeng og topplasseringen i First Division. Men denne kampen hadde mer å by på. To ganger måtte kampen stoppes på grunn av tilskuerbråk og en gang ble kampen stoppet i lang tid fordi Mike Peijic brakk beinet. Det ble en sen kveld i Stoke-on-Trent før kampen endelig kunne blåses av!

·         Fredag 15. februar 2008 fikk publikummet på Britannia Stadium oppleve et comeback av de sjeldne. Etter at Scunthorpe United hadde herjet i første omgang og ledet fortjent 2-0, snudde alt seg i andre omgang. 20 979 tilskuere så at to mål av Liam Lawrence og ett av Richard Cresswell snudde alt for Stoke. Stoke vant 3-2 og seieren sendte Stoke til topps på tabellen i Championship for første gang den sesongen. Vi vet alle hvordan det endte senere det året!

·         Lørdag 16. februar 1952 skjedde det noe merkverdig på Villa Park. I 1952 var det ingen som tenkte på å ha med innbyttere på kampene, og da keeperen til Stoke, Dennis Herod, fikk en skade i armen, ble han satt på venstrekanten for at Stoke ikke skulle spille med en mann mindre. En utespiller gikk i mål og Herod ble stående på midten gjennom kampen. Som dratt ut av eventyr, ble Herod likevel matchvinner da han satte inn 3-2 på en corner. Herod ble helt glemt inne i feltet, men var på rett sted og kunne dermed sette inn seiersmålet totalt umarkert.

·         Lørdag 17. februar 1934 hyllet 42 213 tilskuere Stoke da de gikk til kvartfinalen i FA-cupen etter at Chelsea ble slått 3-1. Stanley Matthews ble den store helten med to mål!

·         Lørdag 20. februar 1993 økte Stoke sin rekke uten tap til 25 kamper da Bradford ble slått 1-0. Dave Kevan ble matchvinner.

·         Lørdag 20. februar 1999. På samme dato ni år senere, kom et av de mørkere kapitlene i Stokes bortehistorie. Til tross for at Millwall fikk to spillere utvist, den første etter tre minutter, vant løvene 2-0 mot Brian Littles menn. De islandske eierne popularitet sank betraktelig etter kampen. Om den kunne synke noe dypere riktignok…

·         Lørdag 21. februar 1976 var Eric Skeels sin siste kamp for Stoke etter 16 år i klubben. Skeels har fortsatt rekorden for flest opptredener for The Potters med 593 kamper.

·         Lørdag 23. februar 1974 er en av de dagene som Stoke-fans, som fulgte tippekampene på 1970-tallet, husker aller best. Stoke fikk besøk av Super-Leeds, som før kampen ikke hadde tapt på 29 kamper og ledet tabellen klart. 39 508 tilskuere på Victoria Ground så at Leeds tok ledelsen både 1-0 og 2-0 tidlig i kampen. Stoke kjempet seg tilbake og klarte å få inn to mål før pause. I andre omgang steg Denis Smith til værs og stanget inn 3-2 til øredøvende jubel fra tilskuerne på Victoria Ground og blant mange unge gutter og jenter rundt om i Norge. Leeds-fansen glemmer nok heller ikke den dagen, eller de påfølgende skoleukene, så lett…

·         Onsdag 23. februar 2000 døde en av de aller største legendene i Stoke Citys historie da Sir Stanley Matthews gikk bort, 85 år gammel. I dag er asken til Sir Stan gravlagt under midtsirkelen på Britannia Stadium hvor Sir Stan kan vokte over sitt elskede lag!

·         Lørdag 25.februar 1899 sikret Stoke sin første semifinale i FA-cupen da Tottenham ble slått 4-1 på Victoria Ground foran 22 000 tilskuere. Det skulle gå 112 år til før Stoke nådde sin første finale i FA-cupen!

·         Torsdag 27. februar 1890 ble den første kampen til Stoke spilt i flomlys mot naboene fra Crewe. Stoke vant 3-1 i kampen som ble spilt under «Wells Light», men begrepet flomlys hadde en annen mening på den tiden enn i dag…

·         Lørdag 29. februar 1992 er ikke kjent som en hyggelig skuddårsdag på Victoria Ground. På overtid i andre omgang på stillingen 1-1 scorer Birmingham mot Stoke, men målet blir annullert og Birmingham-publikummet svarte med å storme banen!