Fotball på resept kan gi restart

Skrevet av Runar Kvernen .

Engelske myndigheter skal ha sendt «oppmuntrende signaler» til Premier League og fotballen: Det vil være bra for optimismen i landet at sesongen restarter. Kan oppstart i juni være mulig likevel?

Det er den anerkjente avisen The Times som melder om denne siste utviklingen. Signalet skal også inneholde en oppfordring om å konkretisere planene for hvordan sesongen kan komme i gang igjen, på en forsvarlig måte. Dersom dette stemmer er det et betydelig steg i retning av å få fullført en sesong som har stått på vent siden 12. mars. Men det er fortsatt et stykke frem.

For det første må det finnes et opplegg som sikrer spillernes helse, sammen med øvrige involverte som trengs for å få avviklet kamper. Det forutsetter et testregime, og betydelig tilrettelegging rundt kampene. Det handler da om sikre reiseopplegg og boforhold for spillere og dommere, og ivaretakelse av stabene i klubbene. Stoke har testsenter utenfor stadion nå, som bildet her viser.

Tilskuere er helt uaktuelt, dette må bli med tomme tribuner. En bekymring er at fansen vil trekke mot stedene der kampene spilles, som det ble under noen Europakamper før nedstengningen. Da vil det være nødvendig med massivt politioppbud, og vakthold. Eller så har fornuften slått bedre inn…

Om pubene gradvis åpner vet man ikke, UK er stengt ned i et par uker til. Dersom pubene  åpner igjen må det unngås store forsamlinger der, og nei til kreative løsninger med storskjerm i parken, som garantert kommer ut av kontroll. Slikt vil igjen kunne legge press på politi og vaktmannskaper, som ikke mangler oppgaver om dagen.  

Modellen må bli at kampene spilles, men at fansen kan følge dette hjemmefra, på TV og via stream. Det vil det være gedigen interesse for, og det ligger en betydelig økonomi i dette også. Først og fremst NOK 12 – 14 milliarder i TV-rettigheter, men også tilleggsinntekter fra stream til hver klubb. Det vil dempe tapene noe.

Det er mulig at Premier League legger sine matcher til noen utvalgte arenaer, for eksempel Wembley og St.George’s Park (bildet under). Sistnevnte er det engelske forbundets treningsanlegg, og det ligger faktisk nær Burton i Staffordshire. Eller om man plukker ut noen flere baner.

Samme modell kan tenkes i EFL, altså de øvrige tre profesjonelle ligaene, for eksempel utvalgte arenaer i London og Midlands, der ligger Stoke godt til. Eller så klemmer man til og arrangerer hjemme/borte, i hvert fall Championship og nedover, men da snakker vi om å klargjøre et 70-talls arenaer, med buss og reiser på kryss og tvers. Det kan også gå, hvis…

I Europa er bildet brokete. Nederland har avlyst sin sesong, mens Tyskland akter å starte opp tidlig i mai. Også Italia har signalisert mulig oppstart av fotballen igjen i slutten av mai (!).

Det avgjørende er om situasjonen i England bedrer seg, og at det engelske helsevesenet NHS har kapasitet og overskudd til å bidra. Defineres nå fotballen som som et tilskudd til til den utvidede folkehelsen stiger faktisk sjansene for å spille ferdig sesongen.

Så må det være praktisk mulig. EFL har anslått at de trenger ca 7-8 uker for å få avviklet resterende kamper, og så skal det være treningsoppkjøring på tre uker. Kontrakter løper ut 30.juni, det må løses – og så kan ikke denne sesongen krasje oppstart neste sesong fullstendig.

Intet er avgjort, det kan komme tilbakeslag for liv og helse, og fotballen. Men fotball på en slags resept fra juni er i hvert fall en ny omdreining.

To be continued…

Runar Kvernen

Foto: Stoke City FC/The Sentinel/FA