Januar

Januar er den først måneden i året, og denne måneden har 31 dager. Måneden er oppkalt etter Janus, den romerske guden for all begynnelse. Guden har fått sitt navn etter det latinske ordet for dør (ianua), og symbolsk vil det si at januar er åpningsmåneden – «døra» til det nye året.

Januar er også den måneden for overgangsvinduet har åpnet igjen etter å ha vært stengt siden sesongen så vidt var i gang i slutten av august. Mange klubber kjøper og låner spillerne i denne måneden, men det er også mye annet som har skjedd denne måneden for Stoke City opp gjennom historien.

·         Fredag 1. januar 1965 blir The Queens New Year Honours List offentliggjort, og dronningen har bestemt at Stanley Matthews er den første fotballspilleren i historien som skal bli slått til ridder. Den Hanley-fødte spilleren spilte toppfotball for Stoke på denne tiden. Sir Stanley Matthews spilte 355 kamper for Stoke fra 1932-1947 og fra 1961-1965.  Han scoret 62 mål.

Han spilte sin siste kamp for Stoke 6. februar 1965, rett etter at han hadde fylt 50 år, og bestemte seg for å legge opp. Da han la opp, hadde han spilt 697 kamper uten å få et eneste gult kort. Like etter at han hadde lagt sin profesjonelle karriere, uttrykte han at han hadde lagt opp for tidlig, og at han hadde kunnet spille til han var hvert fall 52 år. Da Sir Stanley Matthews døde i 2000, 85 år gammel, ble asken gravlagt under midtsirkelen på Britannia Stadium, og der ligger Sir Stanley Matthews fortsatt og vokter sitt kjære Stoke City!

·         Lørdag 3. januar 1976 skapte en forferdelig storm kaos i Stoke, og det medførte at taket over Butler Street på Victoria Ground blåste av. Dette ble et større problem for Stoke fordi man ikke hadde forsikret skaden, og klubben, som var i økonomisk krise, måtte betale skadene selv. Det medførte at mange førstelagsspillere ble solgt for å finansiere skadene, og Jimmy Greenhoff forlot Stoke gråtende til fordel for Manchester United.

Det var likevel noen som fant humor i den triste stunden. Mike Peijic ble observert etter stormen, samlende ved utenfor Victoria Ground. Hvorfor? Han trengte ved til peisen.

·         Lørdag 4. januar 1890 glemte Harry Simpson å møte opp til kampen mot Blackburn, så Stoke måtte stille med kun 10 mann. Blackburn tok fordel av det og vant kampen 8-0.

·         Mer sykdom har herjet Stoke på denne datoen. I 1902 ble mange av spillerne til Stoke syke etter å ha spist fisk til lunsj ved en kafè i Liverpool, og det ble så ille at mange av spillerne måtte kaste inn håndkleet underveis i kampen. Det ble etter hvert så ille at Stoke bare klarte å stable syv mann på banen til den andre omgangen. Likevel vant Liverpool «bare» 7-0 over The Potters den dagen.

·         Søndag 6. januar 2008. Stoke blir for første gang vist direkte på BBC da de nesten sjokkerte Newcastle ved å vinne i FA-cupens tredje runde. Kampen endte 0-0 i det som mange mener er en av de beste kampene til Stoke på 2000-tallet. Returoppgjøret på St. James Park endte 4-1 til Newcastle.

·         Mandag 7. januar 1888 kommer Stoke til femte runde av FA-cupen for første gang i historien etter at WBA ble slått. Så det å slå WBA har vært vanlig for Stoke…

·         Lørdag 7. januar 1893 ble det laveste tilskuertallet som noen gang har vært registrert på en Stoke-kamp, vitne til at Stoke ydmyket Newton Heath, som senere skulle bli Manchester United, med 7-1 på hjemmebane. 1000 tilskuere så kampen.

·         Lørdag 9. januar 2005 sjokkerte Stoke nesten Arsenal på Highbury i en kamp som ble et lyspunkt etter mange tiår med svake resultater og dårlige tabellplasseringer i engelsk fotballs bakgårdsdivisjoner. Wayne Thomas ga Stoke ledelsen 1-0 like før pause etter en retur fra keeper på headingen til Ade Akinbiyi. Arsenal snudde kampen i andre omgang ved Reyes og van Persie, men kampen kunne fått et annet utfall da Akinbiyi traff tverrliggeren og hadde et mål annullert.

·         Onsdag 10. januar 1998. Stoke taper sin første hjemmekamp på Britannia Stadium mot Birmingham. Ikke bare tapte Stoke kampen 0-7, men like før kampen hadde de islandske eierne gått ut og sagt til media at flere av spillerne ikke var ønsket i klubben før de hadde snakket med spillerne selv. Tilskuerne reagerte ved å klatre opp i direktørboksen for å prøve og bryte seg inn til eierne.

·         Mandag 14. januar 2008 brøt Stoke sin daværende overgangsrekord da Leon Cort ble signert fra Crystal Palace for 1,2 millioner pund. Bare tre år senere, i august 2011, skulle overgangsrekorden stige til 10 millioner pund da Peter Crouch ble signert fra Tottenham.

·          Lørdag 17. januar 1976 spilte Stoke sin første og hittil eneste seriekamp på Vale Park. Stoke måtte låne banen til rivalene i Port Vale fordi Victoria Ground ikke lenger hadde et tak over Butler Street. Stoke vant kampen 2-1 foran 21 009 tilskuere.

·         Fredag 18. januar 2008 ble overgangsrekorden igjen brutt da Ryan Shawcross ble signert fra Manchester United. Overgangssummen var 1 million pund, men steg til 2 millioner pund da Stoke rykket opp til Premier League. Vår unge kaptein har siden da fått sin første A-landskamp for England og har gitt tilbake de pengene han har blitt kjøpt for og vel så det!

·         Tirsdag 24. januar 1922 ble Neil Franklin født. Han dannet, sammen med blant annet Stanley Matthews, et lag som har vært blant Stokes beste gjennom tidene på 1940-tallet. Onsdag 25. januar 1950 ble Mike Peijic født.

·         Onsdag 26. januar 1972 kom Stoke til sin første finale på Wembley noensinne, 109 år etter at klubben ble stiftet. West Ham ble slått i returoppgjøret i semifinalen på Old Trafford. Stoke vant 3-2 foran 50 000 tilskuere.

·         Søndag 27. januar 1974 var dagen da den første kampen i britisk fotballs historie ble spilt på en søndag. Kampen gikk mellom Stoke City og Chelsea. Det var ikke lov å betale for billetter på søndager på denne tiden, så tilskuerne kjøpte en drakt for å komme inn på kampen. Stoke vant 1-0 foran 32 000 tilskuere med hver sin nyinnkjøpte drakt!