Juli

Juli er måneden hvor flest nordmenn reiser eller har ferie, og tradisjonelt er denne måneden den roligste av alle for alle de som ikke jobber direkte eller indirekte i turistnæringen. Måneden er oppkalt etter den romerske keiseren Julius Cæsar, som innførte sin egen kalender og oppkalte den varmeste måneden etter seg selv. Fullt så egoistiske har ikke Stoke vært i denne måneden, men en stille måned har det så absolutt ikke vært de siste 150 årene for The Mighty Potters!

·         Torsdag 1. juli 1976 kom Stoke tilbake fra en treningsleir i det fjerne Østen. På 1960- og 1970-tallet var Stoke, som nå, opptatt av å komme seg ut på treningsleirer rundt om i verden for å skaffe flere fans og et større omdømme. I løpet av tjue år reiste Stoke på treningsleir til Sør-Amerika, Australasia, USA, det fjerne Østen, Spania, Tyrkia og Afrika mens de fikk besøk hjemme på Victoria Ground av storheter som blant annet Real Madrid, Benfica, Santos og Dynamo Moskva.

·         Onsdag 2. juli 2008 var det høring i House of Commons, og daværende statsminister i Storbritannia, Gordon Brown, ga sin hyllest til Stoke City for at de hadde nådd Premier League etter en generasjon uten toppfotball. Spørsmålet kom i forbindelse med en planlagt statue av Gordon Banks.

·         Stoke har ikke vært kjent for å hente opp mange unggutter fra akademiet, men i 2007 kom talentet Martin Paterson opp fra akademiet og ble et viktig bidrag for Stoke. Spissen avslo riktignok en ny kontrakt 4. juli 2007 og forsvant til Burnley.

·         Tirsdag 6. juli 1976 ble «The Human Sling», eller Rory Delap, født i Sutton Coldfield i England. Delap har irske foreldre, så mannen som skaffet Stoke popularitet i hele verden takket være sine lange innkast, har spilt ti landskamper for det irske landslaget. Delap kom til Stoke på lån fra Sunderland, men brakk beinet mot gamleklubben og ble frigitt både fra lånet og fra kontrakten med Sunderland. Pulis hentet inn Delap, og midtbanespilleren ble en viktig brikke i opprykksesongen og var blant de som reddet plassen for Stoke med sine innkast i den første sesongen. Vi har mye å takke Rory Delap for både på og utenfor fotballbanen. Proper lad!

·         Fotballspillere flest har et rykte på seg for ikke å være blant de mest intelligente, men i 2008 skulle tidligere Stoke-spiller Neil Mackenzie gjøre seg kjent i England da han vant Channel 4 sitt quizshow Countdown fem dager på rad. Mandag 7. juli 2008 ble han endelig slått, men overskriftene ble ikke mindre av den grunn ettersom Mackenzie var den første tidligere fotballspilleren som var med i et slikt show med så stor suksess. Mackenzie spilte 46 kamper for The Potters.

·          Lørdag 8. juli 2006 forlot Mark O’Connor jobben i Plymouth Argyle og fulgte Tony Pulis til Britannia Stadium. Samtidig ble Dave Kemp ansatt som assistentmanager. Duoen forlot Stoke da Tony Pulis og Stoke skilte lag etter syv år i mai 2013.

·         1985 var ikke et hyggelig år for The Potters. Ikke bare rykket Stoke ned fra den øverste divisjonen med en rekordlav poengsum, men torsdag 11. juli ble også et forslag om å bygge et supermarked bak Victoria Ground avslått av byrådet i Stoke-on-Trent, og enda en finansiell gevinst forsvant for den allerede nedrykkede klubben.

·         Lørdag 12. juli 2008 var Stoke City Supporters Branch Norway, eller Stoke City Supporters Club of Norway som vi het den gangen, representert på Britannia Stadium i ved en helt spesiell anledning. Supporterkluben hadde samlet inn penger til veldedighetsarbeidet til Gordon Banks ved at de fikk biografien om Banks og en pundseddel med det klingende navnet «Banks of England», og denne dagen var erkebiskop og fredsprisvinner Desmond Tutu og fotballegenden Pelé på Britannia Stadium for å avduke statuen av Gordon Banks, «A Hero Who Could Fly». En vennskapskamp ble spilt mellom Banks XI og Pelé XI med både fotballspillere og skuespillere på laget. Norge og supporterklubben var representert ved Thor Helge Bergan, og cirka 10 000 kroner ble sendt fra Norge til veldedighetsarbeid på denne datoen.

·         Fredag 18. juli 2008 smadret Stoke sin overgangsrekord for kjøp av en spiller da Dave Kitson ble kjøpt for 5,5 millioner pund fra Reading. Rødhåringen ble stilt store forventninger og var en solid målscorer i Reading da de var i Premier League, men i Stoke ble han ingen suksess. I Reading var han nær ved å komme inn i Englands landslagstropp, men i Stoke ble det mest sliting på benken og dårlige prestasjoner på banen. Det ble bare 34 kamper og tre mål på Kitson i løpet av tre sesonger. I 2010 gikk han videre til Portsmouth, men da deres økonomi gikk åt skogen, gikk han videre til Sheffield United i League One. I skrivende stund er 33-åringen klubbløs.

·         Etter å ha vært borte i syv sesonger, ble Stoke valgt inn igjen i den engelske ligaen på bekostning av Glossop North End. Dette skjedde mandag 19. juli 1915, men siden første verdenskrig herjet på denne tiden, måtte Stoke vente i fire år til før de fikk spille ligafotball igjen, hele elleve sesonger siden sist. I tillegg til Stoke ble Coventry, Rotherham, South Shield(senere Gateshead) og West Ham United valgt inn i den nå utvidede ligaen.

·         Tirsdag 19. juli 2005 ble Ben Foster signert fra Stoke til Manchester United for 1 million pund. Fire år tidligere hadde 22-åringen signert for Stoke fra Racing Club Warwick, men han fikk ingen sjanser på førstelaget til Stoke. Han ble lånt ut ved flere anledninger, og da han gikk til Manchester United, skjøt karrieren fart.  I skrivende stund spiller Foster for West Bromwich, og 30-åringen har også spilt seks landskamper for det engelske landslaget.

·         Torsdag 25. juli 1985 signerte Mark Chamberlain en uke lang kontrakt for at Stoke skulle få overgangspenger ved et salg. Chamberlain ville ikke være med ned en divisjon og til tross for at Mick Mills prøvde å overtale han til å bli i Stoke, gikk han til Sheffield Wednesday like etter.

·         Mandag 26. juli 1954 døde George Bridgett i en alder av 71 år. Bridgett spilte svært få kamper for Stoke, men ble mest kjent fordi han nektet å spille på helligdager. Som en svært religiøs mann, skulle hviledagen holdes hellig, så Bridgett nektet å spille på helligdager til tross for at han egentlig skulle ha startet kampen.

·         Mandag 30. juli 2007 ble Darel Russell solgt tilbake til Norwich for 410 000 pund. De siste årene har ikke Stoke vært kjent for å tjene på overganger ved et senere salg, men Russell ble hentet fra Norwich for 125 000 pund, så det var en god deal for The Potters. Russell spilte 182 kamper for Stoke hvor han scoret 16 mål.