Juni

Juni er den måneden hvor ligaen er avsluttet og både spillere og supportere får en etterlengtet hvil etter nærmere ti måneder med sesong. Men ett år var Stoke så nære så nære å vinne ligaen i juni, men gjørme skulle hindre Stoke i å vinne. I juni har også Pulis kommet og gått, Coates har kommet inn og Britannia Stadium har blitt Stokes eiendom. Det har med andre ord skjedd ganske så mye i juni for Stoke City i løpet av klubbens første 150 år.

·         Lørdag 1. juni 1968 skjer det noe som ikker er direkte relatert til Stoke som klubb, men på denne datoen når Tom Jones sin singel, Delilah, førsteplass på hitlistene i USA og sjetteplass i Storbritannia. Det har gått mange historier om hvorfor Stoke-fansen begynte å synge denne sangen, men i dag er den Stoke-fansens offisielle sang og når den synges på Britannia Stadium vil nakkehåra reise seg.

·         Tirsdag 1. juni 1970 spilte Stoke mot Roma i den andre runden av oppgjøret i den anglo-italienske cupen. På Victoria Ground endte det 2-2 i en voldsom tøff kamp med mange kort. I Roma vant Stoke 1-0, men det var hjemmefansen som skapte overskriftene etter kampen. De likte dårlig at Roma tapte mot «lille» Stoke og begynte enkelt og greit og sloss med soldatene som var utplassert på stadion og det ble kastet steiner, flasker og innsmuglet fyrverkeri ble fyrt opp. Spillerne måtte holdes igjen i garderoben i to timer før de ble smuglet ut bakveien.

·         Mandag 3. juni 1935 gikk Tom Mather av som manager for å ta over jobben som manager i Newcastle United. Mather hadde vært manager i elleve år da han ettefulgte Jack Rutherford i 1923. Han ble erstattet av Bob McGory.

·         I en alder av bare 35 år, ble Tony Waddington en av de yngste trenerne noensinne i ligaen da han fredag 3. juni 1960 tok over jobben til Frank Taylor som manager for Stoke City. Waddington kom til klubben i 1952 og ble trener for de unge spillerne og derfra rykket han opp i gradene. I 1957 ble han assistenten til Taylor før han tok over som manager da Taylors kontrakt ikke ble fornyet. Waddington startet med det en av de mest suksessfulle periodene i klubbens foreløpige 150 år lange historie.

·         Fredag 4. juni 1971 ble det enda en amper kamp i den anglo-italienske cupen. Stoke tapte 2-1 mot Hellas Verona, og gikk dermed ikke videre fra gruppespillet. Etter kampen var Stoke-spillerne mildt sagt forbanna på dommer Keith Walter, som hadde latt seg lure av italienernes skuespill og gitt Hellas Verona de to straffene de trengte for å vinne. Begge straffene og ble ansett som ekstremt billige. John Ritchie scoret Stokes mål.

·         Mandag 5. juni 1972, nesten på datoen etter forrige års skandalekamp, vant Roma 2-0 over Stoke i den anglo-italienske cupen og revansjerte med det tapet fra året før. Publikum var fornøyd og det ble ikke meldt om noe bråk.

·         Gordon Banks – a hero who could fly. Banks kunne faktisk fly, eller hvert fall nesten. Søndag 7. juni 1970 gjorde Banks det som i ettertiden er sett på av mange som verdens beste redning gjennom historien da han hindret Pelé fra å score i VM i Mexico i 1970 i Guadaljara. Pelé selv beskrev hendelsen som «The greatest save ever made» da Stoke-spiller Banks reagerte lynraskt og kastet seg ned og fikk slått brasilianernes heading over fra en vannrett posisjon. Det er vanskelig å beskrive hvor eventyrlig bra redningen var og Banks sin redning er fortsatt ikke glemt den dag i dag!

·         Torsdag 7. juni 2007 kunne styreformann Peter Coates kunngjøre at Stoke City hadde kjøpt rettighetene til Britannia Stadium for 6 millioner pund fra styret i Stoke-on-Trent.

·         Torsdag 8. juni 1972 la Stoke inn et sekssifret beløp for å signere Huddersfield-spissen Frank Worthington. Stoke tapte kampen mot Liverpool, men Liverpool tapte da Worthingtons kjæreste ikke ville flytte til Merseyside, så spissen signerte til slutt for Leicester etter kjærestens ønske.

·         Lørdag 10. juni 1972 ble det enda en dramatisk og amper kamp i den anglo-italienske cupen. Det er nå ikke så overraskende at denne cupen ikke eksisterer lenger, for i kampen mellom Stoke City og Roma på Victoria Ground tapte Stoke 1-2, men dramaet begynte med tre røde kort allerede tidlig i kampen. Peter Dobing og Denis Smith fikk rødt kort for Stoke mens John Ritchie scoret målet.

·         Torsdag 12. juni 1947, bare to dager før det ble avgjort hvem som skulle vinne den øverste divisjonen, la stjernespilleren Frank Mountford inn et ønske om å bli solgt. Dette skapte uro blant spillerne og det trengtes ikke før den siste og avgjørende kampen. Snakk om dårlig timing!

·         To dager senere i 1947, nærmere bestemt lørdag 14. juni, reiste Stoke til Bramall Lane for å møte Sheffield United. Stoke var vel vitende om at en seier ville sikre dem seriemesterskapet på målforskjell foran Liverpool. Et forferdelig regnvær gjorde banen vanskelig å spille på og Sheffield United tok ledelsen 1-0, men Stoke kom tilbake like etter og utlignet til 1-1. Til tross for at Stoke dominerte kampen, kom The Potters aldri nærmere enn et skudd i tverrliggeren fra George Mountford og Freddie Steeles heading som stoppet i gjørma foran målet. Det hele endte 1-1 og i den rekordjevne serien, falt Stoke ned til fjerdeplass. Dette er riktignok den høyeste tabellposisjonen Stoke har endt på gjennom 150 år!

·         Etter å ha vært borte fra klubben i ett år, ble Tony Pulis ansatt igjen som Stoke-manager onsdag 14. juni 2006. Coates og Pulis var gode venner og da Pulis var blitt signert, ba han om tid til å bygge opp laget og Coates skulle støtte han med penger. I løpet av kun noen sesonger, hadde Pulis bygd Stoke fra et middelmådig Championship-lag til å gå til Premier League!

·         Onsdag 16. juni 1908 var en trist dag for Stoke. Grunnet dårlig økonomi, måtte daværende styreformann, Mr. Cowlishaw, trekke Stoke fra ligaen og klubben ble satt under administrasjon. En gruppe lokale menn tok tak og under Alfred Baker, en dommer fra Shelton, dannet de Stoke City Football Club Ltd. En klubb som noen sikkert kjenner under samme navn den dag i dag!

·         Mandag 19. juni gjorde Pulis sin første signering etter å ha blitt ansatt igjen som Stoke-manager. Pulis signerte Vincent Pericard og den tidligere Juventus- og St. Etienne-spissen signerte en tre års kontrakt med The Potters og franskmannen kom gratis til klubben fra Portsmouth. Pulis hadde hatt Pericard på lån mens han var i Plymouth Argyle og Pulis ble såpass imponert at Pericard ble signert. Om han ble en stor suksess, er vel ikke helt sant, men Pericard fikk med seg to mål og trettiåtte kamper for Stoke hvorav fire kamper i Premier League. Etter at han forlot Stoke i 2009, gikk karrieren nedover for Pericard og i februar 2012 la han opp som spiller da han spilte for Havant & Waterlooville, bare 29 år gammel.

·         Onsdag 22. juni 1988 signerte Stoke Peter Beagrie fra Sheffield United for 215 000 pund foran nesa på Aston Villa og Derby County. I løpet av ett år i klubben, ble han en favoritt og da han ble solgt til Everton etter åtte mål på sekstien kamper, hadde prisen økt til 750 000 pund.

·         Torsdag 23. juni 2005 signerte Pulis enda en spiller da han signerte Mamady Sidibe fra Gillingham. Ikke lenge etter skulle Pulis forsvinne ut døren og bli erstattet av Johan Boskamp, men Pulis signerte en spiller som har blitt både elsket og hatet i klubben, men som har holdt ut år etter år på tross av alvorlige skader og lite mål.

·         Mandag 24. juni 1985 signerte Mick Mills en toårskontrakt som manager for Stoke. Mills spilte førtito kamper for England og jobben i Stoke var hans første som manager.

·         Tirsdag 26. juni 2007 avsluttet Stoke sitt samarbeid med Puma og signerte en rekordavtale med utstyrsleverandøren Le Coq Sportif.

·         Tirsdag 28. juni 2005 ble Tony Pulis sparket av de islandske eierne på tross av at han hadde gjort to signeringer. Pulis fikk 44 seire på 122 kamper i sin første periode som manager for Stoke, men nå var det blitt såpass mange gnister mellom Pulis og islendingene at nok fikk være nok. Johan Boskamp kom inn som manager og vant 17 kamper i de 46 kampene han fikk i den ene sesongen han var manager.

·         Torsdag 29. juni 2006 skulle resten av laget komme tilbake etter ferie. Det klarte alle å gjøre utenom spissen Sambegou Bangoura. Dette var ikke første gangen. Han kom for seint den dagen han signerte for klubben og dro til Afrikamesterskapet uten tillatelse i januar samme år. Det skulle gå et halvt år før Bangoura først forlot klubben på lån og senere forlot Stoke til fordel for Boavista. I dag spiller 31-åringen for Panserraikos, som spiller på andre nivå i den greske ligaen.