Korona innhenter balløya

Skrevet av Runar Kvernen .

Fotballen utsatt i tre uker. En klok beslutning. Men, stigende bekymring over at UK og England er bakpå med strenge tiltak mot virus og smitte. Disse kommer, men det blir langvarig på alle måter.

Det var en underlig opplevelse å være i England en knapp uke. Land etter land iverksatte stadig strengere tiltak. Men i England var det business as usual. Spesielt i London var dette synlig, folkevrimmel som vanlig: Underground, sild i tønne, togstasjoner, alt åpent, store arrangement og tett på gater og streder. Få konkrete tiltak, eller begrensninger. Noen oppfordringer, forsiktige grep på universiteter og høyskoler - og litt hygiene, men likevel.

Det toppet seg sist torsdag, da statsminister Boris konkluderte med at det var den alvorligste helsesituasjonen på en generasjon. Men, løsningen var: Delay (!). En spesialrådgiver for regjeringen presterte å si at ansamlinger på fotballgrounds ikke var noe problem, det var jo utendørs. Og at kun to-tre av de nærmeste på tribunen ville bli smittet, hvis da noen hadde korona (!!) Dette er jo stryk i det meste, også brevkurs i logikk fra Norsk Korrespondanseskole. Reaksjonene kom da også, og ligasammenslutningene berget en del da de selv avlyste programmet. Men det var hensynet til spillere og trenere som var tungen på vektskålen, ikke folkehelsen.

Som en parentes: Aldri har flere godt voksne menn vasket hendene på toalettene på Boothen, som under kampen mot Hull. Men Stoke greide selvsagt å gå tom for såpe i pausen. Jada…

Tiltak som vil vare lenge

Nå har det vært noen oppfordringer til folket, noe jobb hjemmefra, og fokus på hygiene og info. Men UK og England har tapt tid.

Nå bebudes det tøffere tiltak, og ikke bare ball. England må følge opp, selv om Greater London med sine 10 millioner og et land med ca 66 milloner (UK) og 55 millioner (England) har andre utfordringer enn Norge og Danmark. Dog: Tyskland, Frankrike, Italia og Spania har vært i gang en stund…

Hele denne settingen, hvor altså korona nå innhenter øya der ute i havet, vil også få stor betydning for fotballen. Inkludert Stoke City.

Det er uvisst hvordan dette ender, og det er mange scenarioer. Men det er nærmest utenkelig at det blir fullt program, med tilskuere på tribunen, fra 4. april. En aktuell løsning er å spille de gjenværende rundene behind closed doors, med strenge tiltak for spillere og det hele. Stream til folket, men ingen ansamlinger med fotball på pub, i England og trolig heller ikke i Norge. Men det kan også skje at rundene utsettes ytterligere, med forlenget og særeles hektisk sesongavslutning, og/eller uklare utganger for kvalik og endelig tabell. En løsning må det bli, verden vil jo falle på plass etter hvert. Da må også fotballen lande på en akseptabel og noenlunde rettferdig måte denne sesongen.

Men samfunnet og befolkningen har andre utfordringer enn tabellen i engelske ligaer. Det er nå tydelig for stadig flere, også for engelske politiske myndigheter.

Reiser på vent

I Norge lurer mange på turer fremover, spesielt fellesturen. Det er pragmatisk, og naturlig. Reisene er jo høydepunkt, mange har bestilt og betalt. Helt ærlig: Det spøker for fellesturen, selv om det ikke er konkludert. En sak er kampene og publikum, men det kan også komme ytterligere reiserestriksjoner, og karantene når man kommer hjem. Denne skribent er nå i karantene, kategori har vært utenfor Norden, men ikke fra kritiske områder. Det går greit. No prob. Men disse restriksjonene vil neppe bli opphevet, og de kan også bli strengere. Eller det kan bli stengte grenser og tilnærmet umulig å booke fritidsreiser. Forsikringsselskapene åpner nå opp for refusjoner grunnet situasjonen, her må bare den enkelte selv sjekke ut sakene.  

Norske myndigheter spår at toppen av korona kommer i perioden mai – august. Seriestarten i England til høsten kan også bli påvirket, selv om også denne influensa boomen vil avta og forsvinne etter hvert.

Men først gjelder det å finne løsninger på kort sikt. Med og uten ball.

Vurdert av Runar Kvernen