Mai

Mai er den femte måneden i året og har 31 dager. Tradisjonelt er dette måneden hvor serien avsluttes og det har vært mange dramatiske og spennende serieavslutninger opp gjennom historien med både oppturer og nedturer.

·         Måneden startet ulykkelig for Stoke City i 1926. Lørdag 1. mai i 1926 gikk Stoke inn i siste serierunde ett poeng bak Fulham, men med en bedre målforskjell. Stoke klarte 1-1 hjemme mot Southampton, men Fulham vant 2-0 mot Bradford og sendte med det Stoke ned til tredjedivisjon for første gang i klubbens historie.

·         Onsdag 1. mai i 2002 ble en mye bedre dag for både arbeiderne i Stoke og klubben. Laget kjempet seg tilbake på utrolig vis i play-off semifinalen mot Cardiff og sikret seg en plass i finalen på Millennium Stadium i samme by. Cardiff ledet 2-1, men mål i kampens siste minutt av James O’Connor sikret 2-2. I andre ekstraomgang skøt samme mann et frispark i mål via ryggen til Souleymane Oulare og Stoke var klare for finalen på Millennium Stadium i Cardiff etter å ha slått ut – Cardiff! Skjebnens ironi seiret for The Potters!

·         Stoke har aldri klart å vinne en medalje i den øverste divisjonen, men lørdag 2. mai 1936 endte Stoke på fjerdeplass etter at Liverpool ble slått 2-1 i sesongens siste kamp på Victoria Ground. Fjerdeplass er den beste ligaplasseringen for Stoke noensinne i den øverste divisjonen pr. dags dato.

·         Søndag 3. mai 1998 ble den siste kampen i den første sesongen på nye Britannia Stadium spilt. The Brit var utsolgt med 26 664 tilskuere i kampen mellom Stoke og Manchester City. Stoke måtte vinne for å unngå nedrykk, men kapitulerte tidlig og tapte hele 2-5. For å strø enda mer salt i såret, vant Port Vale hele 4-0 mot Huddersfield og sendte både Stoke og Manchester City ned til tredje divisjon. Dette var tredje gang i historien Stoke rykket ned til tredje divisjon og at det var Port Vale som sørget for det, svir enda blant Stoke-supporterne. Den hendelsen bør en ikke nevne over en pint på en av de lokale pubene med andre ord!

·         Søndag 4. mai 1997 ble den siste kampen på den daværende eldste stadion i ligasystemet spilt da Stoke fikk besøk av WBA på Victoria Ground. Victoria Ground var fylt til randen med 22 500 tilskuere som så Stoke slå WBA 2-1. The Boothen End, som da var den største ståtribunen, ble lukket etter 119 år. Samtidig sa den populære manageren Lou Macari takk for seg for en managerjobb i Celtic. I dag er Victoria Ground revet og er et sørgelig syn der stadion nå bare er et inngjerdet jorde som holder på å gro igjen…

·         Søndag 4. mai 2003 var Stoke tilbake i andre divisjon, men stod i fare for å rykke ned. The Potters trengte ett poeng mot Reading og foran 20 477 tilskuere på Britannia Stadium, scoret Ade Akinbiyi kampens eneste mål og Stoke sikret plassen takket være en mirakuløs snuoperasjon fra den nylig ansatte manageren, Tony Pulis.

·         Så kommer datoen og årstallet som ikke helt kan beskrives med mange nok ord, men forhåpentligvis sitter det såpass godt med minner at den ikke trenger å bli beskrevet så nøye. Datoen var 4. mai. Dagen var en søndag og årstallet var 2008. Motstander var Leicester og banen var Britannia Stadium. Stoke trengte ett poeng for å sikre opprykket til Premier League for første gang i klubbens historie og et gjensyn med den øverste divisjonen i engelsk fotball på 23 år. I en svært dramatisk og spennende kamp foran 26 609 tilskuere ble Leicester sendt ned til League One for første gang i deres historie mens Stoke rykket opp til Premier League etter at kampen endte 0-0. Før overtiden var ute i andre omgang ble Britannia Stadium invadert av jublende fans og det ble mange minutter med kaotiske tilstander hvor spillerne prøvde å fjerne tilskuerne. Etter noen minutter var tilskuerne samlet like utenfor sidelinjene og dommeren kunne ikke gjøre annet enn å blåse av så fort Leicester hadde satt i gang spillet igjen. Da fløytesignalet gikk, ble Britannia Stadium invadert av over titusen Stoke-fans og 23 år med fotball i Englands bakgårdsdivisjoner var brutt. Tony Pulis og Peter Coates hadde ført Stoke tilbake i det gode selskap! Delilah ble sunget av 20 000 tilskuere ute på gressmatta og både spillere og managere stod på tribunen og jublet! En dag som ikke blir glemt så fort i Stoke-on-Trent!

·         Lørdag 5. mai 1979 spilte Stoke borte mot Notts County på Meadow Lane i Nottingham, men det var flest Stoke-supportere tilstede fordi Stoke kunne rykke opp igjen til den øverste divisjonen. Paul Richardson scoret helt på slutten og siden Sunderland tapte, rykket Stoke opp!

·         Lørdag 6. mai 1933 vant Stoke hele 4-1 mot Swindon og dermed vant også Stoke andredivisjon og returnerte til førstedivisjon for første gang på over ti år. Stoke hadde da sikret seg plassen i andredivisjon lørdag 7. mai 1927 da The Potters vant tredjedivisjon nord.

·         Lørdag 7. mai 1938 var en dag å huske for Stoke-supporterne, men særlig deres store helt, Freddie Steele. På morgenen før kampen ble Steele gift i all hemmelighet og det ble ikke offentliggjort før spillerne skulle ut på banen. Den eneste som visste om bryllupet før kampen, var kaptein Arthur Turner, som var forloveren til Steele. For å krone av en fantastisk dag, vant Stoke 2-0 mot Liverpool etter scoring av nettopp Freddie Steele og Frank Baker og Stoke sikret med det plassen i førstedivisjon.

·         Selv om de risikerte straff fra FIFA, dro Stoke-spillerne George Mountford og Neil Franklin til Colombia for å spille for Independiente Santa Fe den 8. mai 1950. I tillegg dro Charlie Mitten og dette skapte en mediestorm ettersom England-manager på den tiden, Walter Winterbottom, ville ha de til å spille for England i VM-sluttspillet i Brasil. Neil Franklin returnerte til England etter to måneder, men skulle aldri spille for England eller Stoke igjen mens Mountford kom tilbake til Stoke etter sesongen var over og straffen fra FIFA var sonet ferdig.

·         Lørdag 9. mai 1942 ble Stoke-spilleren Frankie Soo den første ikke-hvite spilleren til å spille en landskamp for England da han spilte mot Wales på Ninian Park. Wales vant 1-0 i kampen som ble spilt for å få fokuset bort fra 2. verdenskrig som herjet Storbritannia på den tiden.

·         Lørdag 10. mai 1947 ble Stanley Matthews solgt til Blackpool for 11 500 pund etter at han la inn en søknad om å bli solgt. Stoke var sikre på at Stanley Matthews var ferdig som fotballspiller noen år senere siden han var blit 32 år, men han skulle spille i utrolige 18 år til. Han vant også den første prisutdelingen av Ballon d’Or, eller Europas beste fotballspiller, mens han var Blackpool. Det gjorde han i 1956 i en alder av 40(!) år.

·         Lørdag 11. mai 2002 var det klart for play-off finale på Millennium Stadium i Cardiff. Stoke vant 2-0 over Bradford og Gudjon Thordassons menn var tilbake i andredivisjon. Deon Burton og et selvmål fra Ben Burgess sikret seieren for Stoke.

·         Det har vært mange storlag Stoke har møtt opp gjennom årene og torsdag 15. mai 1969 møtte The Potters Barcelona på Camp Nou foran hele 65 000 tilskuere. Kampen var en vennskapskamp hvor Stoke ledet hele 3-0 til pause etter to mål av David Herd og ett mål av Harry Burrows. Barcelona scoret to mål i andre omgang, men Stoke vant treningskampen 3-2.

·         Mandag 16. mai 1977 rykket Stoke ned fra den øverste divisjonen for første gang siden 1963. Stoke lå på en trygg 15. plass 23. april samme år, men falt seks plasser på fem kamper og rykket ned.

·         Lørdag 16. mai 1992 ble en fin oppladning til nasjonaldagen for Stoke-fansen. Da scoret Mark Stein vinnermålet da Stoke vant 1-0 på Wembley mot Stockport og The Potters vant dermed cupen Autoglass Trophy. 48 339 tilskuere, hvor majoriteten var Stoke-fans, fikk se Stoke revansjere seg etter at Stockport hadde slått Stoke tre dager tidligere og gått til play-off finalen.

·         Torsdag 16. mai 2002 ble manager Gudjon Thordarson sparket av det islandske styret til tross for at han fem dager tidligere hadde vunnet play-off finalen og sikret at Stoke rykket opp.

·         Nasjonaldagen i 1985 ble ikke noen hyggelig dag for Stoke-fansen. Da rykket Stoke ned fra den øverste divisjonen med en nesten rekordlav poengsum. Coventry vant 1-0 i siste kamp og startet en 23 år lang ventetid for Stoke-fansen før en fikk oppleve å være i den øverste divisjonen igjen.

·         Lørdag 18. mai 1963 var en annen dag hvor Stoke-fansen invaderte banen. Også denne gangen hadde Stoke rykket opp til den øverste divisjonen, men da etter ti års fravær. Stanley Matthews ble matchvinneren mot Luton foran 33 000 tilskuere på Victoria Ground.

·         Torsdag 20. mai 1982 måtte Stoke slå Leeds for å sikre plassen i den øverste divisjonen og samtidig sende Leeds ned. Stoke gjorde jobben og vant 3-0. Dette var også Stoke-legenden Denis Smiths siste kamp for Stoke. Hans skadehistorie er blant de lengste i historien for Stoke. Han brakk beinet fem ganger, nesa fire ganger, ankelen en gang samt kragebein og ribbein og en hel haug andre bein. Han sydde i alt over 100 sting. En eventyrlig hardhaus la skoene på hylla, men Denis Smith er fortsatt svært delaktig i klubben!

·         Tirsdag 23. mai 2006 endte den islandske sagaen i Stoke-on-Trent. Da kjøpte Peter Coates klubben for 1,7 millioner pund i tillegg til 8.3 millioner pund for å stabilisere gjelden og finansene til The Potters. Seks år med islandske eiere hadde gitt ett trofé, men flere opprør og protesttog i gatene. Det var få i Stoke som var misfornøyd med å bli kvitt islendingene en gang for alle.

·         Mandag 27. mai 2002 ble Steve Cotteril etterfølgeren til Gudjon Thordason.

·         I mai 1964 reiste Stoke på tur til Sør-Amerika hvor de blant annet spilte i Colombia, Chile og Argentina. I mai 1971 spilte Stoke sin første cup mot utenlandske lag da de var med i den anglo-italienske cupen.