November

November er den ellevte måneden i året og er en kjent som Slaktemåneden i Norge fordi man forberedte seg på juletida. Slakt har det også blitt både på banen og for managere, men det har også vært en måned hvor islandske vikinger invaderte Stoke-on-Trent og rekorder har blitt brutt.

·         Da Tony Pulis skulle bli presentert som ny Stoke-manager, var det en ganske så spesiell historie bak det. Ansettelsen skjedde torsdag 1. november 2002 etter at Steve Cotteril hadde sluttet i jobben tidligere, og det islandske styret ønsket George Burley som hans etterfølger med Pulis som andrevalg. Burley reiste på Britannia dagen før pressekonferansen, og fikk se Stoke tape på ydmykende vis hjemme mot Watford. Det fikk Burley til ikke å møte opp på pressekonferansen og et pinlig styre måtte beklage innkallelsen til de oppmøtte pressefolkene. Tony Pulis ble kontaktet og ansatt og resten er en fantastisk historie over to perioder som har bragt klubben mange steg fremover i riktig retning!

·         Torsdag 2. november 1999 ble det klart at Stoke City skulle bli overtatt av et islandsk konsern og dermed overta klubben etter daværende eier Peter Coates og hans medarbeider Keith Humpreys. Avtalen skulle fullføres 15. november samme år og Magnus Kristinsson, som finansierte kjøpet, fortalte pressen at han skulle gjøre Stoke til en «very big club». Akkurat det klarte han ikke helt kan man si…

·         Lørdag 2. november 2002 var Pulis sin første kamp som Stoke-manager, men etter bare en dag klarte han ikke sette opp laget. Det gjorde Dave Kevan, men det kunne ikke hindre Stoke i å tape 2-4 borte mot Walsall på Bescot Stadium.

·         Onsdag 2. november 2005 brøt det ut full isfront mellom Johan Boskamp, Stokes mangager, og fotballdirektør John Rudge. Stoke hadde vunnet 2-1 borte mot Coventry etter mål av Gerry Taggart og Paul Gallagher, men det var etter kampen at pressen vendte oppmerksomheten mot Stoke. Da uttalte Boskamp at han sluttet i jobben som manager hvis ikke Rudge forlot sin stilling. Jan De Koning, assistenttreneren, fikk roet det hele og Rudge forlot sin stilling frem til sommeren neste år da Boskamp selv fikk sparken som Stoke-manager.

·         Lørdag 4. november 1933 debuterte flere spillere for Stoke mot Middlesbrough i en kamp The Potters tapte 6-1. Likevel var den ene debutanten, Hong Yi «Frankie» Soo, som senere skulle danne et knallsterkt forsvar med Arthur Turner, den som fikk mest oppmerksomhet. Frankie Soo var nemlig den første spilleren med kinesiske aner som noen sinne debuterte i ligaen.

·         I 1910/1911-sesongen hadde Stoke igjen blitt innmeldt i Southern League, men spilte også i Birmingham League. Det gjorde at Stoke måtte etablere to lag på en og samme dag. Som for eksempel lørdag 5. november 1910 da Kidderminster Harriers spilte 2-2 i Southern League mens Chesham Town ble slått i 3-0 i Birmingham League.

·         Lørdag 7. november 1885 måtte Stoke for første gang spille ekstraomganger. Det skjedde i FA-cupens første kvalifiseringsrunde mot Crewe. Etter 0-0 ved ordinær tid, ble Crewe for sterke i ekstraomgangene og vant til slutt 1-0 etter 30 minutter.

·         Lørdag 8. november 1890 klarte ikke Victoria Athletic Ground å stable på plass lag til kampene mot Crewe og Bootle, så County Cricket Ground måtte steppe inn med sitt lag. Da dukket også bare cirka 1000 tilskuere opp for å se kampen mot Crewe som endte 2-2. Det er også det laveste tilskuertallet som noen gang er registrert på en hjemmekamp for det som senere skulle bli Stoke City.

·         Onsdag 10. november 1993 var det igjen klart for kamp i den anglo-italienske cupen og denne gangen kom Fiorentina på besøk til Victoria Ground med Gabriel Batistuta på banen for Fiorentina. Kampen endte 0-0 foran 8616 tilskuere.

·         Den første spilleren som fikk rødt kort for Stoke City, var Ted «Jammer» Evans. Det skjedde lørdag 12. november 1892 mot Everton foran 12 000 tilskuere. Til tross for at Stoke bare var ti mann i store deler av kampen, greide The Potters 2-2.

·         Tidligere har vi skrevet om lave tilskuertall, og lørdag 14. november 1908 møtte bare 200 tilskuere opp da Stoke slo Halesowen i Birmingham League. Siden Birmingham League ikke var en nasjonal liga, står dette rekordlave tallet riktignok ikke igjen som en rekord.

·         Lørdag 14. november 1998 vant Stoke 1-0 borte mot Reading i FA-cupens første runde etter scoring av Kyle Lightbourne. Det var første gangen Stoke vant borte i FA-cupen på 27 år.

·         Så, mandag 15. november 1999, ble den islandske overtakelsen av Stoke City endelig fullført. Ny styreformann ble Gunnar Thor Gislason, Elfar Adalsteinsson og ex-Bayern München-spiller Asgeir Sigurvinsson. Gary Megson fikk ikke fortsette som Stoke-manager og Gudjon Thordason tok over som manager for Stoke. Thordason ble med det den første manageren i historien for Stoke City som ikke var britisk.

·         Onsdag 18. november 1936 ble den foreløpige siste landskampen til England spilt i Stoke-on-Trent. Det skjedde på Victoria Ground foran 48 000 tilskuere og England vant 3-1 over Irland med Stoke-spillerne Freddie Steele og Joe Johnson på banen for England. Kampen ble spilt i Stoke ettersom Victoria Grounds banefasiliteter var blitt oppgradert og FA ville ha kampen der som en rekognosering for å se hvordan banen var blitt.

·         Lørdag 18. november 1989 ble Paul Ware, som døde tragisk våren 2013, den første spilleren for Stoke som ble byttet ut etter at han hadde blitt byttet inn grunnet skade. Noen tiår senere skulle Tuncay Sanli lide samme skjebne da Stoke spilte borte mot Hull da tyrkeren ble byttet ut etter åtte minutter. Den gangen var det ikke en skade, men et rødt kort på Andy Wilkinson som gjorde at Pulis valgte å gjøre det merkelige byttet.

·         Lørdag 19. november 1988 vant Stoke 2-1 mot Hull, men det var ikke det som var stort med den kampen. Samme dag ble et meget populært og fortsatt eksisterende magasin for første gang solgt utenfor stadion. The Oatcake var født.

·         Onsdag 20. november 1974 ville Tony Waddington ha en slutt på keeperproblemene til Stoke etter at Gordon Banks skadet øyet. Waddington bladde opp 325 000 pund, daværende verdensrekord i en overgang for en keeper, for å sikre seg Peter Shilton fra Leicester. Shilton ble i Stoke i tre sesongen før han gikk til Nottingham Forest tre år senere for 270 000 pund etter at Stoke hadde rykket ned.

·         Stoke og FA-cupspill er, ved unntak av 1899, 1971, 1972 og 2011, ingen god match for Stoke. Mange klubber på lavere nivå har slått ut Stoke og Nuneaton Borough er det siste non-league-laget som har slått ut Stoke av FA-cupen. Det skjedde tirsdag 21. november 2000 i returoppgjøret etter at det første oppgjøret endte målløst.

·         Ekstasen over å ha blitt kjøpt av rike islendinger ble ikke mindre da Gudjon Thordason vant 4-0 over Wycombe i sin første kamp som Stoke-manager tirsdag 23. november 1999. Var Stoke endelig tilbake? Tiden skulle vise at det ikke var tilfelle…

·         Enkelte ting blir ikke glemt, og det er Eddie Clamp et godt eksempel på. Stoke spilte 1-1 mot Cardiff lørdag 24. november 1961, men i pausen ble Colin Webster nikket ned av nevnte Clamp da lagene var på vei til garderoben. Clamp sa det var en hevneaksjon fordi Webster hadde taklet svært stygt og unødvendig og brekt beinet til George Bourne i en kamp mot Manchester United, syv(!) år tidligere.

·         Lørdag 25. november 1922 skjedde det noe meget bisart, som i ettertiden bare kan sees på som morsomt, da Stoke spilte borte mot Blackburn. Toget som Stoke skulle ta var veldig forsinket, så spillerne hoppet inn i to taxier for å rekke kampen. Den ene av taxiene brøt sammen på veien, så laget kom 32 minutter for seint. Kampen ble så satt i gang uten særlig oppvarming og på stillingen 1-0 til Blackburn, ble kampen blåst av med fire minutter igjen på kampuret. Grunnen til det var at det blir blitt for mørkt til å kunne spille mer. Stoke ville ha reprise, fikk det, og vant den kampen 5-1.

·         Tommy Clare ble den første spilleren som nådde 200 kamper for Stoke City. Det gjorde han torsdag 28. november 1895 da Stoke tapte 4-0 borte mot Nottingham Forest.

·         Onsdag 29. november 2000 er en dag en bare må glemme som Stoke-supporter, men den må nesten trekkes frem her. Det var dagen Stoke gikk på sitt verste hjemmetap i historien da The Potters tapte 0-8 på Britannia Stadium mot Liverpool i Worthington Cup(Ligacupen). Da hadde de fleste av de 27 000 tilskuerne på Britannia Stadium forlatt stadion.