Oktober

Oktober har vært en måned med både oppturer og nedturer for Stoke City, og er så langt den måneden med størst gap mellom topp og bunn. En signering av en gammel fotballspiller og en ulykke som forandret en karriere er blant godbitene du kan lese om i denne måneden.

·         Onsdag 2. oktober 1974 skulle Stoke forsøke å revansjere seg etter at de røk ut mot Kaiserslautern i kvalifiseringen til Europacupen to år tidligere. På Victoria Ground endte det 1-1, og Stoke kjempet gjennom hele kampen og kun en svært god keeper hindret Stoke i å score. Kampen endte 0-0 og Ajax gikk videre på bortemål og Stoke måtte igjen se drømmen om gruppespill i Europa gli mellom fingrene. Det skulle gå hele 38 år før drømmen om spill i Europa endelig ble oppfylt for The Potters!

·         Lørdag 3. oktober 1891 tapte Stoke hele 9-3 borte mot Darewn og gikk til bunns i ligaen. Den sesongen ble spesiell ettersom FA bestemte at alle lag måtte spille med forskjellige farger på stripene, og siden Sunderland allerede hadde kapra den røde- og hvitstripete drakta, måtte Stoke spille med svarte og røde striper.

·         Det har vært mange harde derbyer mot Port Vale, og det første fant sted onsdag 5. oktober 1887. Da fikk Stoke besøk av Port Vale for en FA-cupkamp. Stoke vant 1-0 etter scoring av George Lawton.

·         I de gode gamle dager var det ikke privatfly og egne sjåfører som gjorde at du kom deg til kamp. Lørdag 6. oktober 1888 rakk ikke to av Stokes spillere bortekampen mot Preston på grunn av toget ikke gikk. Stoke måtte dermed låne to spillere fra hjemmelaget(!) Preston, og dermed fikk William Smalley og Archie Dempsey sin eneste kamp for The Potters. De to spillerne fikk senere aldri spille for Prestons førstelag fordi de ikke var gode nok, og de hjalp naturlig nok ikke Stoke heller. Preston vant det hele 7-0.
Året senere, mandag 7. oktober 1889, var også toget med på å skape trøbbel for Stoke. På vei tilbake fra Wolverhampton krasjet toget ved Stafford stasjon og flere av spillerne ble skadet. Verst gikk det utover Jack Eccles, som var ute i en måned.

·         I 1993, nærmere bestemt onsdag 6. oktober, holdt Stoke på å slå ut Manchester United av ligacupen over to kamper. Stoke vant 1-0 hjemme, og på Old Trafford holdt de lenge, men et seint mål av Brian McClair sikret 3-1 for United og 3-2 sammenlagt. Hele 9000 Stoke-supportere måtte reise skuffet hjem til Staffordshire.

·         Onsdag 10. oktober 1956 var installasjonen av flomlys på Victoria Ground ferdig installert og hele 38 729 tilskuere kom til hjemmekampen mot Port Vale. Lokaloppgjøret endte med 3-1 seier til Stoke etter to mål av Tim Coleman og ett av George Kelly.

·         Det er mye som var annerledes i gamle dager, og i 1884 måtte Stoke trekke seg fra FA-cupkampen mot Glasgow-klubben Queens Park. Kampen skulle blitt spilt lørdag 11. oktober, men Stoke hadde ikke råd til å reise til Hampden Park i Skottland, så de bestemte seg for å la Queens Park gå videre på walk-over. Og, de gode gamle dager…

·         Lørdag 12. oktober 1929 spilte Stoke 2-2 hjemme mot Reading i andredivisjon etter mål av Wilf Kirkham og Charlie Wilson for Stoke. Kanskje ikke så spesielt akkurat det, men det var Charlie Wilson sin 100. scoring for Stoke, og han var den første til å oppnå det for Stoke!

·         Fredag 12. oktober 2007 var Mamady Sidibe involvert i en svært tragisk hendelse da han var på landslagsoppdrag for hjemlandet Mali. Mali hadde slått Togo 2-0 i kvalifiseringen til Afrikamesterskapet og bussen de kjørte ble angrepet av rasende Togo-fans. Sidibe ble skadet i armen etter at han ble dratt ut av et knust vindu.

·         Det skjedde også noe tragisk mandag 14. oktober 1968. Da døde den unge keeperen Paul Shardlow etter at han fikk et hjerteinfarkt under trening. Shardlow fikk sin debut for Stoke mot Nortwich Victoria i 1966, og fikk ytterligere med seg fire kamper for Stoke før han døde på tragisk vis. Shardlow ble bare 25 år.

·         Lørdag 14. oktober 2006 hadde Pulis hentet inn tre mann på lån og alle de tre, Rory Delap, Salif Diao og Lee Hendrie, spilte fra start mot Leeds på Elland Road. Stoke vant hele 4-0 mot et Leeds i fullstendig trøbbel og dette var første borteseieren mot Leeds på 25 år. Mål fra Hendrie, Higginbotham, Griffin og Fuller sikret den historiske seieren for Stoke.

·         Stoke het ikke Stoke City da det ble stiftet, men Stoke Ramblers, og det nylig opprettede laget spilte sin første kamp på Victoria Cricket Club Ground lørdag 17. oktober 1868 mot laget med det humoristiske navnet Mr. E W May’s XV. Kampen endte 1-1 og det første målet som noensinne ble scoret for Stoke, var av Henry John Almond. Almond var også kaptein for Stoke Ramblers og er også mannen som har fått mye av kreditten for å ha startet klubben. Almond flyttet til Sør-Amerika og ble sivilingeniør noen år etter at han stiftet Stoke Ramblers da han var elev ved skolen Charterhouse.

·         Frem til Ryan Shawcross spilte for England høsten 2012, var Mark Chamberlain den siste til å representere Three Lions. Det gjorde han onsdag 17. oktober 1984 da han kom inn som innbytter for Bryan Robson i VM-kvalifiseringskampen mot Finland på Wembley. Dette var Chamberlains åttende landskamp i en kamp England vant 5-0 foran 47 234 tilskuere på Wembley.

·         1989 var ikke et godt år for Stoke, men tirsdag 17. oktober 1989 vant Stoke 2-1 mot WBA på Victoria Ground, og endte den historiske lange rekken uten seier i serien. Rekken endte på 17 kamper.

·         En kommer aldri til å stoppe sin beundring over Sir Stanley Matthews, for etter å ha vært i Blackpool i 14 år, signerte The Wizard of the dribble for Stoke for 3 000 pund. Stan hadde nå blitt 46 år, og signerte live på BBC-programmet Sportsview onsdag 18. oktober 1961. Signeringen av Stanley Matthews var en genistrek av Tony Waddington. Til tross for at veteranen ikke utgjorde så mye på fotballbanen, bidro han til å øke tilskuertallet, en ny tro på laget og opprykk til den øverste divisjonen året etter. I sin første kamp som Stoke-spiller igjen, dukket hele 35 974 tilskuere opp på Victoria Ground mot Huddersfield. Det var 27 000 flere enn ved forrige hjemmekamp. Likevel skulle Sir Stan spille 66 kamper i sin andre periode for Stoke, og det ble også fem scoringer på legenden.

·         En annen legende som Stoke-fansen har vært så heldig å se, er Gordon Banks. Lørdag 21. oktober 1972 skulle bli dagen Banks spilte sin siste kamp for Stoke i en kamp The Potters tapte 1-2 på Anfield mot Liverpool. Dagen etter, søndag 22. oktober, krasjet Banks mens han kjørte hjem etter behandling på Victoria Ground. Han mistet synet på det ene øyet i ulykken, og det skulle ende hans proffkarriere. Banks er i dag presidenten til Stoke City, og promoterer Stoke på ypperste vis.

·         Lørdag 30. oktober 1886 klinket Stoke igjen til i FA-cupen og tangerte beste seier etter at Caernarvon Wanderers ble slått 10-1.

·         Lørdag 30. oktober 1909 scoret Amos Baddeley etter bare åtte sekunder mot West Bromwichs reserver i Birmingham League på Victoria Ground. Scoringen er den raskeste som er scoret av en Stoke-spiller noensinne.