Premier League skal fullføres

Skrevet av Runar Kvernen .

Enten fullføre sesongen bak stengte dører fra 12. juni. Eller så skal Premier League avgjøres med en eller annen variant av average points, inkludert opp- og nedrykk. Sesongen skal ikke nulles.

Det er intense dager også for fotballen, i mange land. Flere åpner nå opp for øverste nivå. En avklaring presser seg frem også på balløya. Britiske myndigheter letter litt på restriksjonene fra 1. juni, selv om landet fortsatt sliter tungt med koronavirusets virkninger. Inkludert i signalene åpnes det nå også for at sportsarrangementer kan gjennomføres fra 12. juni, hvis det er forsvarlig. Et signal, men det er langt fra sikkert at smittevern og helsesituasjonen gjør dette mulig. Klubbene i PL har hektisk møtevirksomhet, og det er mange motsetninger internt. Noen av klubbene er bekymret, det går på smittevern og om det er riktig å sette i gang fotballen i et land som fortsatt har mange syke og høye dødstall. Klubber som ligger dårlig an er dessuten skeptiske både til å spille på nøytrale baner, og egentlig til å fullføre sesongen i det hele tatt.

Så kom det engelske fotballforbundet FA på banen, og slo klart fast at sesongen uansett ikke skal nulles. Enten blir det bak lukkede dører, med full TV-dekning, og da på få arenaer. Eller så skal det regnes ut en sluttabell basert på poeng gjennomsnitt, seriemesterskap - og med opp- og nedrykk. Dette legger press på å få til en felles beslutning i ligaen. Modellen med points som nå har økende støtte er en viss vekting hvor man legger sammen snitt hjemme og borte, for å få maksimal utjevning i innspurten. Antallet gjenstående hjemme- og bortekamper er ulikt – dette slår ut. Og ujevnt antall kamper fanges også opp, selvsagt. Basert på dette blir det da nedrykk. 

Så følger øvrige ligaer etter, med opprykk og nedrykk. Det er lite trolig at alle de fire øverste ligaene kan spille ferdig. PL prioriteres, det er dette som er praktisk mulig. Så kan det være at man forsøker å finne en løsning for Championship, spill bak lukkede dører og med TV-dekning her også. Men også dette er et voldsomt apparat, i tillegg til PL. Siste match for sesongen kan ha vært spilt på bet365 Stadium.

Både League One og League Two sliter enormt, og vil ha en så rask avklaring som mulig. Og det blir et formidabelt antall kamper og arenaer som da blir involvert. Om alle klubber i EFL skal spille aktiv fotball med testregimer, karantene, isolasjon og det hele. Det går neppe. Da blir det et poengsystem – kanskje drøyer man litt til med Championship, og bestemmer dette for nivå tre og fire først.

Men det er i hvert fall fullt trykk på Premier League. NOK 12 – 15 milliarder i TV-inntekter spiller inn, og dette er også midler som til en viss grad skal nå EFL.

Nulling av sesongen for PL virker nå helt uaktuelt. Og da kan ikke øvrige ligaer avlyses heller, men i hvert fall sluttføres med gjennomsnitt points for opp- og nedrykk. På en eller annen måte.

Uansett, det kommer beslutninger om kun kort tid.    

To be continued…

Runar Kvernen

Foto: Essentialsport/Stoke City FC