September

September inneholder så mange spennende ligaoppgjør at det bare er å glede seg til å lese om dem. Et straffespark som Stoke ikke fikk lov til å ta fordi tida var ute, store ligaseire og –tap, spesielle rekorder, spill i Europa og en krangel om når Stoke oppstod er bare noe av det du kan lese om i denne måneden.

·         Måneden september kunne ikke startet på noen bedre måte for Stoke enn den gjorde i 1909. Onsdag 1. september spilte Stoke sin første kamp i Southern League og vant hele 11-0 over det walisiske laget Merthyr Tydfil. Billy Smith scoret fire og Arthur Griffiths tre mål for The Potters i den kampen.

·         Andre verdenskrig påvirket fotballen i stor grad, og 2. september 1939, dagen etter at Tyskland hadde invadert Polen, reiste Stoke til Middlesbrough og deres gamle hjemmebane, Ayresome Park. Lagene spilte 2-2 og Stoke var nummer ni på tabellen. Dette var den siste ligakampen for Stoke på syv år ettersom krigen nå skulle omslutte alt og alle i Storbritannia og nesten hele resten av verden.

·         Jack Peart er ingen kjent spiller for deg kanskje, men han har utrolige 41 mål på 47 kamper for Stoke. Fredag 3. september 1948 gikk han bort i Paddington i London mens han fortsatt var manager for Fulham på Craven Cottage.

·         Lørdag 4. september 1954 fikk Stoke City besøk av Port Vale på Victoria Ground. Kampen endte 0-0 med utrolige 46 990 tilskuere på Stokes gamle stadion. Noe som er det tredje høyeste registrerte tilskuertallet i ligaen på The Vic.

·         Lørdag 5. september 1998 vant daværende Stoke-manager Brian Little månedens manager. Det var riktignok ingen overraskelse ettersom Stoke hadde seks seire på de seks første kampene.

·         Tirsdag 6. september 1994 spilte Stoke nok en kamp i den anglo-italienske cupen. The Potters spilte 1-1 mot Ancona foran 3 330 tilskuere. Dette var også Joe Jordans siste kamp som manager da han ble sparket like etterpå. Det var den dårlige ligastarten med en seier på seks kamper og to 4-0-tap på rad mot Reading og Bolton som gjorde at Jordan måtte forlate Stoke.

·         Stoke er ikke kjent for å toppe tabeller, men første gang de gjorde det i historien, var lørdag 7. september 1895. Da vant Stoke 2-1 over Derby og gikk til topps på tabellen etter to runder. Der skulle Stoke ligge i tre uker før et tap gjorde at de ble passert av Bolton Wanderers.

·         The Potters er ikke bare verdens nest eldste profesjonelle fotballklubb, men de var også med å starte den første fotballigaen noensinne. Lørdag 8. september 1888 ble den første runden med fotball i ligasammenheng noensinne spilt og Stoke fikk besøk av naboene fra West Bromwich. Det ble riktignok tap 0-2 for Stoke foran 4 524 tilskuere, men den første ligakampen for Stoke noensinne var spilt og en stor milepæl for fremtiden var nådd.

·         Tirsdag 8. september 1998 var det dramatisk i garderoben på Craven Cottage. Stoke Citys forsvarsspiller Chris Short kollapset i pausen og trengte oksygen for å komme tilbake til hektene. På banen tapte Stoke sin første kamp for sesongen, men var fortsatt på toppen av tabellen.

·         Målfester fra Stoke er alltid morsomt å lese om, og lørdag 11. september 1937 banket Stoke til og vant 8-1 mot Derby. Seieren løftet Stoke til topps på tabellen. Freddie Steele scoret fem mål mens de tre andre ble scoret av Jim Westland.

·         Mandag 12. september 1892 skjedde noe av det mest bisarre i fotballhistorien, og som førte til en regelendring. Aston Villa ledet 1-0 mot Stoke, men to minutter før slutt ble Stoke tildelt et straffespark. Keeperen til Aston Villa, Bill Dunning, var så forbannet at han sparket ballen langt til skogs. Da en endelig fant igjen ballen, hadde de 90 minuttene gått og dommeren blåste av kampen og Stoke fikk aldri tatt dette straffesparket. I etterkant av kampen ble en regelendring lagt på som ga dommeren tillatelse til å legge til tid over de 90 minuttene hvis et av lagene hadde fått et straffespark på slutten. Det første skrittet mot tilleggstid var gjort.

·         I 1890/1891-sesongen spilte Stoke sin eneste sesong i ligaen Football Alliance. Den første kampen endte med 6-3 seier over Birmingham.

·         Stoke var første gang i Europa på 1970-tallet, og som vinnere av ligacupen i 1972, skulle The Potters spilte i Europa i 1972/1973-sesongen. Onsdag 13. september 1972 vant The Potters 3-1 hjemme mot det tyske laget Kaiserslautern. Terry Conroy, Geoff Hurst og John Ritchie scoret for Stoke, men det kunne ha blitt mer om det ikke hadde vært for en glimrende Josef Elsting i tyskernes mål.

·         Tony Pulis ble av mange kritisert for sin defensive holdning, men det finnes flere som har måttet tåle å svare på kritiske spørsmål grunnet defensiv taktikk. Da Stoke tapte 2-0 på Highbury mot Arsenal lørdag 13. september 1980, ble manager Alan Durban spurt om hvorfor laget spilte så defensivt og ikke ville underholde. Durban svarte kort og greit; «If you want entertainment go and watch clowns”.

·         Lørdag 14. september 1889 påførte Preston Stoke sitt verste tap noensinne da The Potters tapte 10-0 borte på Deepdale. Preston vant for øvrig sesongen det året.

·         Harry Connor kommer med i historiebøkene til Stoke ettersom han var den siste amatøren som spilte for Stoke. Han spilte sin siste kamp 14. september 1953. Før dette hadde flere spillere vært amatører til tross for at klubben hadde blitt profesjonell allerede i 1885. Connor fikk bare fire kamper, men to mål, for The Potters.

·         Tirsdag 17. september 1991 gjorde Mark Stein sin debut for Stoke borte mot Hartlepool. Stein var på lån fra Oxford og skulle senere bli en av de største toppscorerne for Stoke i historien.

·         Også i 1974 fikk Stoke spille i Europa. Onsdag 18. september 1974 scoret Denis Smith sent i kampen og sikret 1-1 mot nederlandske Ajax på Victoria Ground, men et vanskelig utgangspunkt før returoppgjøret på Stadion de Meer.

·         Mandag 22. september 1969 kom det brasilianske laget Santos og legendariske Pelé på besøk til Victoria Ground. 23 000 tilskuere fikk se at Santos vant 3-2 etter at The Potters ledet 2-1 til pause. Et feilaktig annullert mål for Stoke i andreomgang bidro til at Santos kom tilbake. Først utlignet de ved Edu før Pelé scoret et praktmål ti minutter før slutt. Dette var riktignok ikke Pelés siste tur til Stoke-on-Trent. I 2008 var han, Desmond Tutu og Gordon Banks på Britannia i en treningskamp hvor pengene fra kampen gikk til fredsbevarende formål.

·         Mandag 24. september 1883 møtte rundt 3000 tilskuere opp til den første kampen på den nylig opprettede Victoria Ground. Stoke spilte 1-1 mot Great Lever. Dette var også første gangen Stoke stilte opp i røde og hvite striper med hvite shortser. Før dette hadde laget spilt i blå og svarte striper og deretter lilla drakter.

·         Stoke er stiftet i 1863, men det første beviset om at det eksisterte en klubb i Stoke er først da magasinet The Field lørdag 26. september 1868 trykket en artikkel om en klubb fra Stoke-on-Trent. Debatten går fortsatt om klubben ble stiftet i 1863 eller 1868, men ingen i Stoke-on-Trent vil høre snakk om at klubben ikke ble stiftet i 1863.

·         Lørdag 26. september 1914 spilte Stoke sin første og eneste kvalifiseringskamp for å komme med i FA-cupen. Da vant Stoke 11-0 over Stourbridge og dette er også den største cupseieren noensinne.

·         Med kameraene rullende på Victoria Ground, kom dobbeltvinner Arsenal til Victoria Ground lørdag 26. september 1970. Tilskuerne og de som så kampen på tv fikk se at Stoke knuste Arsenal hele 5-0 etter to mål av John Ritchie og ett mål av Terry Conroy, Alan Bloor og Jimmy Greenhoff. Conroys mål ble også kåret til månedens mål.

·         Stoke reiste til Tyskland for å møte Kaiserslautern og med 3-1 fra første kamp, var Stokes håp om å komme til gruppespillet for første gang i historien stor. Onsdag 27. september 1972 ble riktignok en trist dag for Stoke siden Kaiserslautern ødela Stoke og vant 4-0 og 5-3 sammenlagt. John Ritchie kom inn på banen etter en time, men brukte ni sekunder på å få rødt kort for å slå til Idriz Hosic på Kaiserslautern og dermed var håpet om Europa ute.

·         Onsdag 30. september 1970 spilte Stoke i den anglo-skottiske cupen. Stoke trakk Motherwell og etter to kamper var stillinga 2-2 sammenlagt. City måtte dermed ut i sin straffesparkkonkurranse noensinne. Stoke tapte 4-3 på straffer og startet med det en trend. Stoke har vært involvert i tretten straffesparkkonkurranser, men har kun vunnet tre. I 1971 trakk Stoke igjen Motherwell i første runde, men denne gangen slo de ut det skotske laget. Stoke røk så mot Derby i andre runde.