Status: Stoke er i god posisjon

Skrevet av Runar Kvernen .

Ved pausen i kommende kamp mot Huddersfield er nøyaktig en fjerdedel av sesongen unnagjort. En lang og krevende sesong gjenstår. Men i motsetning til de siste årene, Stoke er nå i god posisjon.   

18 poeng på 11 kamper. Positiv målforskjell, pluss 3. Du verden! Ser vi litt nøyere på dette har Stoke da et snitt på 1,636 poeng pr kamp så langt. Hva er det med disse poengsnittene og desimalene…? Jo, det forteller mye om sammenligning – og hvor det ender hvis det fortsetter slik. Forrige sesong plukket Stoke under Michael O’Neill 1,55, og det ville ført Stoke opp på Playoff om dette hadde vært fangsten hele sesongen. Men med 8 poeng på de 15 første ble det redningsaksjon i stedet, starten var så dårlig at Stoke havnet på 1,21 poeng i snitt for hele sesongen. Og med minus 6 i målforskjell.  

1,55 i snitt gir 71 poeng, Playoff er i nærheten. 1,65 gir nesten 76 poeng, da bør Topp 6 være i boks, og 1,75 gir 80/81 poeng. Da snuser man trolig på direkte opprykk. Desimalene der, altså,     

Stoke City er altså langt foran i fjor, både på samme tid og når det gjelder poengsnittet for O’Neills regime. Fortsetter det slik ender Stoke opp på 75/76 poeng, og det kommer man langt med. Spesielt i årets serie, det er jevnere enn på lenge, i toppen og langt nedover på tabellen.

Stoke har en fin 8. plass, kun 4 poeng bak ligaleder Reading. Vi nevner i en bisetning at Stoke vant 3 -0 borte i det oppgjøret rett før kamppausen. Så er det altså tett i tett både foran og bak Stoke. Men poenget er akkurat det: Stoke er absolutt med i toppen før møtet hjemme mot Huddersfield 21. november.  Og da er vi fremme ved det avgjørende: Stabiliteten vil være ekstra mye verdt fremover. Ikke slik at det ikke tåles en smell i ny og ne, det er en del av Championship, men poeng jevnt og trutt vil gi uttelling for de lagene som makter det. Inkludert Stoke.  

Og fansen tror på øvre halvdel, i gallupen her på nettsiden. 53 % tror på Playoff ved sesongslutt, og 4 % på direkte opprykk. 41 % tror på 7 – 10.plass. Kun 2 % på plass mellom 11 og 15. Så her er det forventninger. 

Nederst finner vi to store klubber: Derby sliter, med en seier og seks poeng. Uro i klubben. Sheffield Wednesday har nå kommet seg opp på null poeng, etter å ha startet på minus 12. Men der fikk Gary Monk sparken nå, likevel. Ellers er nykommerne Wycombe og Coventry der nede, mens Nottingham ser ut til å ha startet på opptur, med to strake seire.

Huff, den bunnstriden, dere… Må være fælt!

Ellers er det et godt tegn for Stoke at Steven Fletcher og Tyrese Campbell nå ser ut til å ha funnet hverandre, og begge scorer jevnt og trutt. John Obi Mikel bærer mye sentralt på midten, men trenger drahjelp. Unge Jordan Thompson kan bli veldig bra, og Clucas vet vi kan når han er skadefri. Bak har Harry «Big Man» Souttar stått frem, får han følge av en skadefri Nathan Collins? Og aller bakerst ser Angus Gunn til å videreføre Adam Davies sin solide opptreden.  

Da får vi løfte blikket frem mot oppstart igjen siste del av november. Og i desember, til og med 2. januar, er det mange poeng i spill: 27 poeng for å være nøyaktig. Pluss kvartfinale i Carabao mot Tottenham.

To be continued...! 

Runar Kvernen