Stoke og fansen må justere siktet

Skrevet av Runar Kvernen .

Stoke City er i alvorlig trøbbel. 14 poeng på 19 kamper er egentlig en ferd mot nedrykk. Den nye manager O’Neill arver problemer i bøtter og spann, og nå må nok siktet justeres på alle måter.

O’Neill fikk en kvikk gevinst på de to første, så er også han innhentet av hverdagen og de problemene som ligger i klubben. Spillerstallen er altfor stor, for mye middels og henger ikke sammen. Resultatet av fire manageres fiasko...

O’Neill er nok mannen som kan hente Stoke City inn på tørt land, over nedrykksstreken. Han ser garantert at dette må være målet denne sesongen. På veien vil det bli dårlige prestasjoner, og kamper – og det blir en beintøff snuoperasjon. Den nye manageren er tydelig på hva som mangler, og det er først og fremst kvalitet i alle ledd. Og så handler det om attitude og selvtillit. O’Neill er en manager med internasjonal erfaring, han kjenner også Championship. Som landslagssjef for Nord-Irland plukkes mange av spillerne fra nivået under Premier League, og vel så det. Videre har han en «common sense» tilnærming, ingen rare disponeringer og spillere ute av posisjon. Velkjente formasjoner, som 4-3-3 og 4-4-2. Kanskje ta ut en forsvarer i sluttminuttene, og kjøre med tre bak. Han prøver og feiler litt, det må han nesten før januar setter inn, og ryddesjauen starter. For det må den.

Fremover og gjennom det tette juleprogrammet vil hvert eneste poeng telle. Som tidligere omtalt har de siste fem sesongene i Championship vist at 41/42 poeng har vært den magiske grensen for å unngå nedrykk, men en sesong var det 51. For å være sikker må Stoke helst runde 50 poeng denne sesongen, og så får neste sesong inneholde nye mål. Kan vi håpe på rundt 20 poeng etter halvspilt serie, 23 runder? Med en viss stigning utover våren kan dette gå helt fint.

Både klubb og fans er tjent med at man nå erkjenner alvoret, og gir O’Neill og hans team all mulig backing for å berge et Stoke City i fritt fall. Det gir liten mening å nå starte med kritikk også av den nye manageren, som sammelignet med de foregående innehar den roen, oversikten og erfaringen som kreves i en slik situasjon. Det vil bli flere vanskelige kamper, og frustrasjon. Men muligheten for å snu dette ligger der. Stoke vant to tette kamper, og har tapt to knepent. Andre omgang hjemme mot Blackburn var et steg i riktig retning, selv om det ble tap. Stoke skapte mange store sjanser, presset inn 1–1 (hovedbildet over) og gjøres det over tid vil også resultatene komme. Selvsagt må da også forsvarsfeil ryddes vekk.

Siktet må justeres, det handler om å overleve i Championship. Ta noen flere smeller. Og backe opp mannen som kan sørge for å få Stoke City ut av gjørma.

Vurdert av Runar Kvernen