Trusler og hets stadig verre

Skrevet av Runar Kvernen .

James McClean har levd med mye sjikane i mange år. Men nå har det tatt helt av. En ungdom skal ha ønsket at McCleans barn skulle se ham brenne i hjel, også drapstrusler har blitt offentlig kjent.

Også McCleans kone Eirin har formidlet hva hele familien har opplevd, over mange år. Og at det har blitt verre enn noen gang den siste tiden. Også McCleans bror, som spiller for Glentoran i Irland, har fått meldinger. Familien forsøker nå å adressere problemet, og hvor grovt det er, for å samle støtte. Noe må gjøres mot de som fremsetter trusler og hets, det er det fremste ønsket. Spesielt siden parets tre barn nå også forstår hva som skjer, og opplever utrygghet.

McClean sier selv at det er hans irske opphav og stolthet som utløser både hetsen og grove trusler. Det er fortsatt spenninger rundt aksen irsk/engelsk der ute i havet. Han er jo en litt kontroversiell type, og har gjort noen stunts som nok har trigget noen. Han har beklaget et bilde med hjemmeundervisning ikledd en baklava. Det skulle være en spøk, men feilet fullstendig. Men likevel mener han at hets av den typen som de opplever er diskriminering på linje med alt annet. Foran matchene, som på bildet over før møtet med Sheffield W, samles spillerne i knestående mot rasisme og diskriminering. Dette betyr noe ekstra for McClean.

Stoke City FC og O'Neill backer opp, og familien McClean har fått støtte fra lagkamerater, mange øvrige spillere og deler av fotballmiljøet. Det irske fotballforbundet er på banen, og det er også den politiske ledelsen i Nord-Irland. Så spørs det da om myndigheter kan få bukt med dette, inn mot enkeltpersoner og ytringer i sosiale medier. Det har ikke vært fritt for tilrop og en del sjikane fra fans heller. Selv om mange Stokies mener at det må være lov å ikke bære en poppy under fotballens noe massive markering av støtte til de militære styrker. Det er en enorm selvbevissthet i England rundt dette, og McCleans valg provoserer. Selv om også mange forsvarer hans selvsagte rett til å selv velge hvilke markeringer han støtter, og hvordan.

Det er nesten utrolig at han makter å fokusere på fotballen. Vi får håpe at denne siste runden kan gi noe positiv utvikling, det er grove saker som kommer frem. Som både fotballen, familier og samfunnet for øvrig bør være foruten.