Historien til SCSBN

Historien til SCSBN

Opprettet: ons 02.06.2021 09:51 av Fortunaweb AS

Vakkert jubileum på Tysnes i juni 2018: Samling på Malkenes, hvor brødrene Hansen vokste opp. Og festmiddag på Mandelhuset om kvelden, med Gordon Banks i spissen for hedersgjestene fra England. 

Tippekampen...

Tippekampene lørdager på ærverdige NRK startet i november 1969. Dette var en sensasjon for fotballhungrige og nysgjerrige kvinner og menn, unge og gamle, som fikk innblikk i en helt ny fotballverden. Det var svart/hvitt, farger kom i prøvesendinger i 1972, og ble for fullt innført i 1975. Men fotballmagasiner og -kort viste de ulike klubbene og spillerne, i farger.

Grunnet TV-avtalen fra England, som Norge, Sverige og Danmark samarbeidet om til den svimlende sum av 1500 dollar pr kamp, ble det sendt mange kamper fra Midlands i Tippekampens tidlige historie. Stoke City hadde på den tiden et meget godt lag, flotte røde og hvite striper, og mektige Victoria Ground som hjemmebane. Stoke dukket første gang opp på norske skjermer 10. januar 1970, med tap 0-2 mot Liverpool. Senere skulle det bli mange triumfer, med Ligacup-tittelen i 1972 som høydepunktet.

Interessen for Stoke ble skapt, mange likte dette laget og de gode profilene.   

Historien til SCSBN

Gunnar Hansen

Første forsøk på å få i gang supporterklubben ble egentlig gjort i 1981. 14 år gamle Gunnar Hansen fra Tysnes, med backing fra broder Nils, hadde en liten annonse i Tippebladet TIPS for å sjekke om det var interesse. Om lag 35 supportere svarte, og i løpet av et halvt år ga han ut fem medlemsblader før det var tomt i lommeboka.

Syv år senere prøvde samme mann på ny å få i gang supporterklubben. Denne gang var det enda større respons via TIPS, og september 1988 er det offisielle tidspunktet for stiftelsen av Stoke City Supporters Club of Scandinavia. Det var ikke Internett den gangen, men brev, post og manuell listeføring.   

Medlemstallet økte jevnt og trutt i ti år, med topp i 1997/98 med 309 betalende medlemmer. Opp gjennom hele historien og frem til dags dato har en del medlemmer kommet og gått. Antallet som har vært innom vært langt høyere enn det faktiske medlemstallet.

I de ti første årene var Gunnar Hansen leder og redaktør for Potters News, medlemsbladet som utkommer 4-5 ganger pr sesong. Supporterklubben ble tidlig medlem av Supporterunionen for Britisk Fotball, og Gunnar Hansen ble i 1998 kåret til Årets Supporter av SBF, samt at Potters News fikk sin honnørpris.

Nye bidragsytere

Det var en gradvis stigning i klubbens arbeid. Svein Nilsen tok tak i å få til et lag som hvert år er med i den årlige supportercupen, som har vært arrangert ulike steder. Et sosialt innslag og en hardt arbeidende gjeng som spiller i Stokes vakre drakter. Dette har supporterklubben greid å opprettholde, men i et par år var påmeldinge for spinkel. Dog, det ble comeback i 2019!

Det ble også igangsatt felles turer, selv om dette den gang var et mye mer tidkrevende og omstendelig prosjekt. Per Egil Hvam dro i gang fellesturene til The Potteries fra 1996, den gang var 20 ivrige Stoke-supportere på felles tur en gedigen gjeng!

Sommeren 1998 overtok Øystein Hanevik som leder og redaktør. Han ledet klubben i to år. Deretter lå supporterklubben brakk i godt og vel et halvår, før Pål Christiansen fikk «kallet» og førte arbeidet videre med stø hånd. I juli 2004 ga så Pål Christiansen stafettpinnen videre til Roger Andersen og Morten Hellingsrud, som fikk oppleve gleden av å lede den norske supporterklubben opp og frem mot comebacket på øverste nivå i 2008.

I 2007 takket Morten Hellingsrud for seg etter flere års trofast tjeneste hos Stoke City Supporters Club of Scandinavia. Roger Andersen var nå overlatt til seg selv, men det tok ikke lang tid før han fikk tak i en medhjelper. I juli 2007 ble Richard Prestegård sjef for hjemmesiden mens Roger Andersen tok av seg de andre tingene. Da Stoke rykket opp til Premier League i 2008, etter over to tiår i skyggenes dal kunne for første gang supporterklubben smykke seg med tittelen “Supporterklubb for et Premier League-lag”.

Historien til SCSBN

Opprykk og ny giv

Opprykket førte til økt interesse, og flere muligheter, men også større utfordringer. Det ble klart at den norske supporterklubben trengte ny giv og en strammere organisasjon for å håndtere både nye muligheter og nye utfordringer. Nettbaserte løsninger gjorde det lettere å reise, men etter opprykket var det vanskeligere å få billetter. For å nevne noe. Ny giv, sammen med det arbeidet som var lagt ned over år, var målet i de diskusjonene som oppstod rundt om i miljøet på daværende Two Dogs pub på Grønland i Oslo.

Lørdag 5. juni 2010 ble en veldig spesiell dato for alle Stokefans i Norge. Da ble det aller første årsmøte gjennom historien avholdt på “Den Røde Mølle” i Oslo. 16 personer møtte opp på denne historiske begivenheten. Her ble det nye navnet til supporterklubben, Stoke City Supporters Club of Norway, stemt frem, og vi fikk det første styret i historien med Runar Kvernen som ny leder. Han tok dermed over stafettpinnen etter Roger Andersen, som ga seg etter å ha lagt ned en omfattende innsats. Supporterklubben var da gått fra enkeltstående ildsjeler til en sterkere medlemsorganisasjon. 

Runar Kvernen – Stokefan siden 1970, fikk med seg flere dedikerte medlemmer på laget: Richard Prestegård som webansvarlig og nestleder, Morten Tveter som redaktør for Potters News, Svein Nilsen som økonomiansvarlig, Knut Ole Rosted med ansvar for medlemsregisteret og Espen Endal og Bjørn Rune Lerbak som varamedlemmer. Leksikonet Frank Dunvold fortsatte som en viktig talsperson for klubben en periode.

I 2011 avholdt Stoke City Supporters Club of Norway sitt andre årsmøte i historien på den nye stampuben, Tordenskiold i Oslo. Denne gangen hadde vi invitert over legenden Terry Conroy til denne spesielle begivenheten og under årsmøtet ble stifteren og dugnadsfantomet Gunnar Hansen utnevnt som det første æresmedlemmet i den norske supporterklubben. Her snakker vi VEL FORTJENT!

03. september 2012 endret Stoke City Supporters Club of Norway navn til Stoke City Supporters Branch – Norway, for å bli en del av det offisielle supporternettverket til Stoke City. Den norske supporterklubben og norske supportere fikk enda tettere bånd til klubben.  

Historien til SCSBN

Fremgang på mange fronter

I de påfølgende årene fra 2010 fikk supporterklubben til en rekke fremganger. Det omfattet både nye medlemssystemer og medlemsvekst, gode avtaler for medlemmene i England, fornyet satsning på nett og medlemsbladet Potters News. Fellesturene ble restartet, og over flere år har supporterne nå reist på en felles tur både høst og vår. Samarbeidet med Tollgate Hotell, Stoke City FC og ikke minst Stoke City Old Boys Association har vært formidabelt. Underveis har også supporterklubben støttet Stoke City Ladies, som er på vei opp - og inn i klubben.

I 2013 var Stoke City 150 år, og dette ble markert på flere måter. En gedigen fellestur samlet over 80 deltakere fra Norge og England på Delilah’s bar på stadion, en kraftmarkering som ble lagt merke til også i Stoke-on-Trent.

Høsten 2014 var gamle Stoke-legender med Gordon Banks i spissen på Norges-besøk, hvor de på flere måter møtte de norske supporterne. Foruten Gordon Banks var det Denis Smith, Terry Conroy, Jackie Marsh, Jimmy Greenhoff og John Mahoney - en line up fra tidlig 70-tall. De gamle legendene fikk en popstjernepreget mottakelse, og media viet besøket stor oppmerksomhet. Besøket vakte også oppsikt i Stoke-on-Trent. Dette var et opplegg som blir stående og vil bli husket, og smått legendariske Minister of Social Affairs, Mr. Svein Moen var hovedarkitekt og pådriver for dette tiltaket.   

Historien til SCSBN

Mange av styremedlemmene fra det første årsmøtet i 2010 har holdt stand. Noen utskiftninger har det vært, og flere kommer nok. Men Stoke City Supporters Branch Norway er nå en solid supporterklubb, som har alle forutsetninger for å takle både endringer, fornyelse og nye utfordringer.

Nytt fra 2015 er også tilbudet til norske fotballklubber om Stoke City fotballskole i Norge, med trenere fra akademiet i England! Veteran medlem Tor Helge Bergan fikk til en oppstart i 2015, det var økning i 2016, og i 2017 ble det gjennomøfrt ni skoler med over 400 deltakere. For 2018 ser nivået ut til å bli det samme, men det i 2019 var hele 10 skoler!

I 2018 var  den norske supporterklubben solid etablert med ca 750 aktive og betalende medlemmer. Det er stor reisevirksomhet over til England samt treff på stampuben Tordenskiold i Oslo. Mange ser også kamper sammen i kjellerstuer og på puber rundt om i landet.  

Jubileum i 2018

Fra 1988 og frem til i dag har det vært mange ildsjeler som har drevet supporterklubben på dugnad med glød, entusiasme og mange sene kvelder. En stor takk rettes til alle som har vært med og drevet supporterklubben fremover i alle de årene Stoke lå med brukket rygg nede i divisjonssystemet. Med en ny giv har supporterklubben etter hvert utviklet seg til å bli et viktig fellesskap for alle norske supportere av Stoke City. Ikke størst - men stoltest og suveren - for medlemmene.

I 2018 fylte den norske supporterklubben 30 år. Loud and proud! Dette preger kanalene til supporterklubben, og er ikke minst markert med en praktfull samling på vakre Tysnes, hvor supporterklubben altså ble stiftet. Gordon Banks, Terry Conroy og Mike Pejic ble bragt over til Bergen i privat jet (!), sponset av Mr Mo og Mr Andrew, og behørig brakt til Tysnes med båt av skipper Oddvin Bøthun. Det var to hovedmarkeringer gjennom helga 15. - 17.juni: På Gunnar og Nils Eivinds hjemsted, og jubileumsfest på Mandelhuset. 56 deltakere og en særdeles vakker ramme for det hele. En gedigen helg.  

Nedtur i 2019

Etter 10 sesonger i Premier League rykket Stoke City ned til Championship våren 2018. Den kommende sesongen skulle bli comeback, men slik gikk det ikke. Opptellingen i 2019 viste en beskjeden 16.plass, og Nathan Jones erstattet Gary Rowett etter en miserabel desemberperiode. Dette preget nok alle fans, også den norske supporterklubben, som opplevde en viss tilbakegang i antall medlemmer. Men 710 betalende er bra, og supportrklubben jobbet hardt for å holde entusiasmen oppe foran sesongen 2019/2020.

Historien til SCSBN

Ny nedtur - og redningsaksjon

Foran sesongen 2019/2020 levde fortsatt håpet, selv om vårsesongen 2019 slett ikke var overbevisende. Nathan Jones var entusiastisk og sjarmerende, men oppgaven virket for stor. En stor sorg rammet Stoke City i februar 2019, da Gordon Banks sovnet stille inn. Supporterklubben var representert i den høytidelige begravelsen i Stoke.

Når det gjelder det sportslige ble det utover høsten 2019 klart at Stoke var i alvorligere trøbbel enn noen gang. Etter 15 serierunder hadde Stoke 8 poeng, det var kurs for nedrykk til League One, og det ble exit for Nathan. Inn kom solide Michael O'Neill, fra suksess som landslagssjef for Nord-Irland.  

Han gikk umiddelbart i gang, og ryddet bort alle merkelige formasjoner og tankesett. Men det ble en langvarig oppretting, det var mye å hente inn. Noen setbacks, og så kom koronaepidemien og satte også ligaene på vent i mars 2020. På våren takket også Runar Kvernen for seg som Chairman etter ti år. Tross korona og avlyst årsmøte fikk supporterklubben til et skifte av Chair, Pål Sjetne tok over som ny leder. 

Premier League og Championship kom i gang igjen, uten publikum, det ble umulig også for norske fans å reise over. O'Neill og klubben jobbet på, og etter en fin avslutning reddet Stoke plassen med god margin. En stor lettelse også for norske fans.

Kunne dette være vendepunktet...? Mye tydet på det.   

Pandemi og veldig middels

Pandemien gjorde at sesongen 2020/2021 kom sent i gang, og det var fortsatt bom stopp for publikum. Stoke kom godt i gang, og var med i kampen om Topp 6 ved juletider. Men så falt resultatene utover våren, det ble ganske frustrerende. Midt på treet ble sluttresultatet, langt unna nedrykk - og opprykk. Mange ungdommer hevdet seg, men ved utgangen av sesongen slet Stoke fortsatt med altfor stor spillerstall, for mange på utlån og begrenset handlefrihet økonomisk. 

Sesongen 2021/2022 - opp og ned - igjen

Sesongen ble for variabel, Stoke snublet for ofte mot lag langt nede på tabellen. Men, det ble reiser igjen, og fellestur for første gang på to år. Jubileum for Ligacup triumfen i 1972, og supporterklubben holder stand med medlemmer og aktivitet. 

Og neste sesong... 

Utarbeidet av Runar Kvernen og Richard Prestegård 

Foto: Per Arstad (hovedbilde), Ken Opprann, Stoke City FC, The Sentinel og BBC