Reading

Kaotisk økonomi kan ramme flere klubber

Opprettet: man 13.03.2023 19:08 av Runar Kvernen

Det er nå flere klubber i Championship som sliter med økonomien på ulike måter, noe som kan medføre poengtrekk, dramatiske endringer på tabellen – og/eller konsekvenser på sikt.  

Intet er foreløpig avgjort, men det pågår kjente prosesser rundt følgende klubber:

Reading ser ut til å være verst ute, på kort sikt. De fikk seks poengs trekk for å over spending opp mot Financial Fair Play reglene i november 2021, og har ikke greid å rette opp skuta, som avtalt. Derfor kan det bli snakk om nye seks poengs trekk – i inneværende sesong. Det vil føre Paul Ince og mannskapet videre ned, de sliter med resultatene allerede, og med poengtrekk er det rett ned i bunnstriden. De skal også være under en såkalt transfer embargo – altså at de ikke kan handle spillere. Det rammer jo ikke direkte nå – men er et dårlig tegn – og de kan dra med seg dette videre.  Det er kan være mørke skyer på vei over klubben, som bildet over antyder.

Huddersfield er på jakt etter nye eiere, og ny kapital inn. Greier de det er mye gjort, men så langt er ikke avtaler i boks, selv om forhandlinger pågår. Klubben kan i verste fall – ifølge britiske medier, risikere 12 poengs trekk allerede i år – og da er det kroken på døra og nedrykk. Eller poengstraff kan følge The Terriers inn i neste sesong. Det siste er at de ikke kan handle spillere, fra nå av, transfer embargo der også. 

Wigan sliter med å betale ut lønninger. Laget er helt i bunnen av tabellen, og med slike vansker ser det dystert ut både på og utenfor banen. Dersom lønn uteblir, i hvert fall over mer enn en kort periode, så er veien kort til reaksjoner fra ligasammenslutningen EFL. Wigan har også tidligere vært i store økonomiske problemer, med tilhørende sanksjoner. 

Burnley (!). Så har det vakt oppsikt at ligaleder Burnley har kommet med Club Statement. De ligger etter med rapportering av regnskap, og oppgir skifte av revisorer som grunn. Klubben har allerede fått et vedtak om transfer embargo, som ikke rammer veldig hardt nå, dersom den da ikke blir forlenget til sommeren. Burnley hevder at alt vil komme på stell, men…

Sheffield United jakter også nye eiere, og har ikke greid å betale et avdrag på en spiller fra Liverpool. Transfer embargo også der. Sander Berge ble ikke solgt i januar, og det kan indikere at klubben nærmer seg en løsning med nye eiere.   

Det må altså tas noen forbehold her, informasjonen er basert på ulike britiske medier, men også kommentarer fra klubbene. Det er trøbbel hos disse (og kanskje flere…), men så vet vi ikke helt status og graden av krise som disse opplysningene kan føre til. Men at flere klubber driver på kanten, det er hevet over tvil.

Stoke City er over kneika, har ingen slike problemer, og skal nå være på trygg grunn. Ryddeaksjonen under O’Neill hjalp mye, eierne har ettergitt betydelig gjeld – og salgene av Nathan Collins og Harry Souttar har sikret klubben ytterligere. Alex Neil sendte også en del lånespillere tilbake, før han signerte spillere på lån i januar. Og eventuelle rundkast på tabellen berører Stoke i liten grad slik det er nå.    

Foto: The Guardian//Camera Sports/Getty Images