Kadif

Kollapser truer sesongen

Opprettet: lør 30.10.2021 21:39 av Runar Kvernen

Stoke City – Cardiff: 3 – 3. Stoke spilte til tider festfotball, ledet 2-0 til pause etter tidlige scoringer av Brown og Fletcher. To minutter etter hvilen økte sistnevnte til 3-0 på vakkert vis.Stoke kjørte videre. Men fra 66 til 71 minutter (!) scoret Cardiff tre ganger (!!). Den fjerde lå i nota, men hårfin offside. Ny kollaps – dette går ikke.

Stoke spilte en veldig bra angrepskamp – frem til det raknet. Men det var skremmeskudd i første omgang, et relativt tafatt Cardiff slapp fri ved to anledninger, men Stoke slapp med skrekken. Og så kom det nok et varsel, frispark og retningsforandring i stolpen, etter hvilen. Så raknet det fullstendig etter 20 minutter i andre omgang. Det ble flere oppløp, og det startet med en dårlig inngripen fra Joe Bursik, et skudd glapp gjennom hanskene nede på bakken og opp i nettaket. Så hadde Tymon en håpløs bakoverpasning, redusering til 3-2.  Og en stygg markeringsglipp på 3-3, etter innlegg, Stoke var i overtall, men til liten nytte. Det kunne blitt enda verre,  men Stoke hanket inn 3-3. Mot et lag som har fått til minimalt denne sesongen.  

Vi snakker altså uavgjort – etter en total kollaps. Det utløser ingen jubel, knapt nok lettelse. Og det hagler inn med bekymringsmeldinger.

Kadif

Stoke klarer altså ikke å holde på en ledelse. Det har raknet i flere kamper på rad. Gode offensive takter avløses av defensive sammenbrudd, og flere baklengs på få minutter. Ett eller annet er alvorlig feil – og dette må O’Neill få orden på umiddelbart. Det er ikke snakk om tilfeldigheter. En rekke kamper med samme bilde er mer enn tydelig. Så er spørsmålet, hva er greia her?

Stoke er in the making, ny spillestil og mange unge spillere. Det er vanskelig å gardere seg mot individuelle feil og ikke helt optimale valg. Men det er noe mer, det kan handle om bakre treer, avstand mellom lagdeler, hvor høyt laget står, og risikoen ved overganger. Det handler i hvert fall om naivitet og taktisk tilnærming. Det kan være at iveren etter god angrepsfotball, etter en lang tørke, ikke helt samsvarer med nødvendigheten av kynisme og grep i kampen. Eller at formasjonen må brukes bedre – eller skiftes, underveis. Dette må da gå an å analysere nede på Clayton.   

Som denne skribent har antydet tidligere, Stoke ledet 1-0 borte på Bramall Lane, frem til 80 minutter. Stoke jaget 2-0, og tapte 2-1. Fra 3-5-2 over til 5-3-2, eller 5-4-1. 1-0 borte mot Millwall til pause, vrien match - samle laget fra start i andre omgang, kunne hindret to kjappe baklengs, og tap.  3-0 hjemme over Cardiff etter 65 minutter, hva er vitsen med å jage inn 4-0… Vi skal huske på at andre klubber analyserer bakrom og svake punkter i Stokes struktur. Cardiff hadde lite å tape, og hadde nok gjort borteleksen.

Det er innarbeidet i fotballen: Hjertene vinnes i det offensive. Titlene vinnes i det defensive.

Stoke City har hatt eventyrlig fremgang under O’Neill. Denne sesongen sprudler det offensivt. Nå må det strammes inn defensivt. Kombinasjonen er mulig, ikke minst ved taktiske grep underveis.

Kollapser som vi har opplevd i det siste fører ikke frem til Topp 6, bare til frustrasjon. Det er et kritisk punkt i sesongen nå.   

Foto: Stoke City FC/Stoke City Sentinel