Skader

O’Neill må se nærmere på bildene

Opprettet: tir 04.01.2022 11:07 av Runar Kvernen

To strake hjemmetap. En seier, en uavgjort og fire tap på de seks siste. Dette er ingen kurs for Playoff, selv om Stoke City faktisk ikke er helt hektet av. Økende frustrasjon, på banen og blant fansen. Mismotet ser også ut til å ha nådd manageren. Håpløst? Nei – men O’Neill må nok ta en nærmere titt både på røntgen og match kamerabilder. Og gire om.

Det er da ikke så lenge siden Stoke City tok tre seire på rad. Og i tillegg en knall prestasjon 5. desember med seier 2-0 over QPR i London.  Kontrasten til matchen mot Preston, en særdeles ordinær motstander, kunne knapt vært større.  Så hva i all verden…?

Skader og forebygging

Stoke sliter med skader, og har hatt en runde med korona i troppen nå i juleprogrammet. Som mange andre klubber. Men det er kanskje på tide å gå litt ekstra inn i dette med skadene. Et  gedigent antall både sist sesong, og nå halvveis ut i denne. Og vi noterer at lovende unggutter på utlån har slitt med skader de også. Uavhengig av hardt program, andre klubbers problemer - og kategorien uflaks: Som en profesjonell klubb bør Stoke se på om en analyse av forebygging, belastning og treningsregime kan gi noen svar. Landslagsoppdrag? Ja, men grunnlaget legges i treningshverdagen. Fotballen endrer seg, blant annet med færre grisetacklinger, men flere situasjoner og vridninger – av kropp og spill. Kan det være noe her?

Et annet moment innen samme tema: Stoke ser ut til å ha i overkant mange skadeutsatte spillere. Det kan gå på historikk, alder og den enkeltes spillestil. Og når disse da er tiltenkt nøkkelroller, som eksempelvis Powell, Fletcher, Clucas, ja da blir det trøbbel. Og som vi senest så mot Preston: Spillere som Fox og Clucas har vært lenge ute, de er på langt nær på det nivået som kreves.  

Kort sagt: En gjennomgang av skadesituasjonen kan ikke skade (!). I hvert fall for å forsikre klubb, spillere og fans om at alt gjøres for å redusere problemene som åpenbart rammer hardt. Har det vært mye utur, javel. Men er man sikre på at det ikke er noe mer?

Økonomi og tropp

Stoke kan på ingen måte kjøpe seg ut av problemene. Selv om det er ryddet opp i mye det siste året. Januarvinduet vil trolig i høyden bli et par mulige lån, kanskje en spiller ut – og en inn. Da blir jo også spørsmålet om kvaliteten i den troppen man faktisk disponerer nå enda litt viktigere. Selvsagt hadde det hjulpet med flere skadefrie spillere. Men ingen klubber går igjennom sesonger uten å måtte bruke større deler av troppen. Det er mulig at O’Neill har grunn til å være skuffet over flere enkeltspillere. Han mer enn antydet det etter oppgjøret mot Preston. Men da må det i så fall legges opp til en ny vurdering av signeringer - eller utfasing, i hvert fall etter denne sesongen. Det er mulig at man har overvurdert noen av de som nå spiller for Stoke City. Og at svarene blir tydeligere under press.  Dette er litt mer long term, men ikke bare.  

Oneill

Taktikk og kampledelse

Tidligere i sesongen, også med spillere ute, har mannskapet vist et helt annet nivå enn den siste tiden. Men tiden tikker, og Stoke har vel sånn ca januar på seg til å komme på sporet. Dette blir ingen nedrykksesong, men klubben kan godt ramle ned som en mid table klubb – også dette året. Forventningene og håpet er større enn det – derav frustrasjonen.  

Da er vi over på kamerabildene. Det er jo åpenbare svar å finne der. Ved avspilling av VHS på Clayton burde det være mulig å samle seg om noen grep. Denne skribent er ikke helt enig i at O’Neill virker uinspirert på sidelinjen, men er mer skeptisk til taktisk opplegg, kampplaner og ikke minst endringer underveis. O’Neill har tro på det han driver med. Det er bra. Men han kan ikke tviholde på noe som ikke fungerer, og han virker litt lite bestemt om dagen. Etter Preston mente han at Stoke spilte en bra første omgang. Samtidig som han var frustrert over prestasjonene i kampen... 

Nå er det tid for å gire om og være resolutt: Se på mannskapet han har, få spillere i riktige posisjoner, samle spillerne bak noen enklere arbeidsoppgaver, og få i gang relasjoner ute på banen. Nå virker det statisk, forutsigbart og relativt enkelt for motstandere å spille på Stokes svakheter. Usikkerheten brer seg, og tilfeldighetene blir for  dominerende. Tiden er nok inne for å røske litt opp i formasjoner, og bryte opp noe av det som ikke fungerer. En (skadefri) unggutt eller to? Han må få restartet en spillertropp som åpenbart tviler på seg selv. Det er managerens ansvar.

Allen

O’Neill er Stoke Citys redningsmann. Skal han få til noe mer enn det må han nå lykkes med noen grep også i motgang, når forventningene er høyere. Grep som viser vilje og evne til å endre en negativ spiral. Ellers blir det tungt fremover våren og foran ny sesong.

Bildene er ikke så uklare at det burde være umulig med en merkbar respons.   

 

Foto: Pixabay, Stoke City Sentinel/Getty Images