Opprykk til milliarder

Opprykk til milliarder

Opprettet: man 31.05.2021 12:32 av Runar Kvernen

Det ble Brentford som tok siste opprykksplass til Premier League. Swansea ble slått 2-0 i finalen på Wembley, og det ga ellevill jubel hos klubben fra London vest. Og for en uttelling økonomisk…

Play off finalen i Championship er den enkeltkampen som gir størst økonomisk gevinst, i hele forballverdenen. Norwich, Watford og Brentford får et tilskudd fra TV-inntektene i PL på ca NOK 1,2 milliarder første sesong. Selv med direkte nedrykk kommer det parachute payments over to år, holder klubbene seg tikker det inn først 1,2 nye milliarder. Og da blir det parachute over tre år ved eventuelt senere nedrykk. Satsene ved nedrykk: 55 % av TV-pengene første år, 45 % andre år og 20 % tredje år.  Her snakker vi milliarder, mange milliarder.

Tanken bak denne ordningen er at klubber som rykker ned skal få tid til å omstille seg fra PL-wages, det er et etablert begrep. Stadig flere mener størrelsen og varigheten er for konkurransevridende, vi ser jo at Norwich og Watford gikk rett opp igjen. Dessuten kritiseres PL for å sette av altfor lite til såkalte solidaritetsmidler fra pengebingen, til alle klubbene i EFL-ligaene. At mer skulle gått til dette. Men det er vel slik at money talks, her som ellers.

Stoke greide ikke på noen måte å anvende fallskjermpengene på bra måte, og nå er tre år gått siden nedrykket. Ordningen er over. Det betyr jo at inntektene reduseres ytterligere, og at økonomi og handlefrihet er strammere enn noen gang. Det handler om å løfte vekk betydelige kostnader fra spillerbudsjettet før høsten.

Men altså: Brentford. En stor suksess for en relativt liten klubb. De har ikke vært på øverste nivå siden 1947, og den danske manager Thomas Frank hylles nå for sitt arbeid. Klubben har feilet noen ganger de siste årene – men nå ble det altså suksess. Det blir tøft, men du verden.

Så får vi merke oss hva som ligger i potten. Ny sesong coming up.     

Foto: brentfordfc.com