AN

På stedet hvil i en vanvittig jevn liga

Opprettet: søn 13.11.2022 14:13 av Runar Kvernen

Stoke City spinner i grusen, og står på stedet hvil. Klubben har ikke fått et løft under den nye manager Alex Neil. Problemene er stort sett de samme, og frustrasjonen blant fansen øker, igjen. Årets Championship er den jevneste på mange år, og det er både godt og dårlig nytt for Stoke.

Etter 21 kamper har nå Stoke 25 poeng. Det gir et snitt på knappe 1,2 poeng pr kamp, og fortsetter det slik havner The Potters på 55/56 poeng, som mange av de foregående sesongene. Forrige sesong havnet Stoke faktisk på 62 poeng, men det er uansett middels. Nå er det to poeng til nedrykk, men også kun seks poeng opp til Topp 6. Ser vi litt på øvre halvdel står flere av klubbene med 6-8- 10 tap etter knapt halvspilt sesong. Det er dette antallet som opprykkslagene har havnet på – etter en hel sesong - de siste årene…   

Ekstremvarianten av tett liga gjør jo da at det fortsatt er muligheter for Stoke, hvis klubben finner stabiliteten. Men gjør ikke AN og spillerne det, så kan det være at pluss 50 poeng likevel gjør at Stoke blir innblandet i bunnstriden mot slutten av sesongen. Trolig vil en del klubber finne formelen på seiersrekker i andre halvdel av sesongen, og Stoke burde være blant disse. Ellers kan det bli svett. 

Så langt dette med tabellen – begge veier. Men det som virkelig bekymrer er jo at Stoke Citys prestasjoner er svake i mange kamper, og det er ikke lett å bli klok på hva som gjør at det blir slik. AN har nå ledet laget i 15 kamper, men vi se knapt noen utvikling sammenlignet med Michael O’Neills regime. Og det påvirker jo også resultatene og poengfangsten, som da er målestokken. Hadde det vært slik at Stoke nå var tette bakover, og slet med siste tredjedelen, så ok. Eller at laget hadde løftet seg fremover, men det fortsatt var litt for lekk bakover – så ok til det også. Men det er altså jevnt dårlig – hos enkeltspillere og kollektivt – i alle ledd. Med noen unntak, og takk for det.

WBA borte

Michael O’Neills skjebne ble jo at han ikke greide å få det beste ut av mannskapet, selv om ryddesjau og økonomiske begrensninger gjorde sitt. Det mannskapet som nå sliter er jo i stor grad hentet inn av O’Neill, og den nye manageren må nødvendigvis bygge på det. Noen skader er det også, som tidligere. Han har nå signalisert ønske om å hente noen i januar, og det får han nok. Men likevel: Det skulle jo være mulig å få noe mer ut av det mannskapet som Stoke nå disponerer, også når det gjelder større stabilitet, tross alt.  Januar vinduet burde vært en ekstra tilvekst, og ikke en redningsaksjon…

Det kan være at Stoke City nå trenger større grep og tydeligere restart, i stedet for forsøk på små forbedringer i samme spor. De uteblir jo, egentlig – og det er jo mulig å tenke nytt både når det gjelder formasjon, spillestil og laguttak. AN har antydet noe om dette, mer direkte, tryggere bakover, slå lengre osv. Men en fare er da at det blir litt av alt… Klubben drar på treningsleir til Dubai i kamppausen, det kan jo gi et løft. Men det må jo da jobbes med ny giv, og kanskje nye innganger. Solkrem og godt humør er ikke helt nok slik det er nå.   

Dette er selvsagt ikke lett. Og det er ikke noe massiv kritikk nå mot manageren. Han ser dette prosjektet som mer langvarig, for å løfte klubben. Ny teknisk direktør er på plass, det kan gi noe på spillelogistikk og rekruttering. Uansett: Det summer litt allerede, om Alex Neil representerer noe nytt, som peker fremover. Eller om det blir for grått og A4. Fortsatt mulig å motbevise akkurat det. Men havner Stoke i bunnstriden kommer kritikken og frustrasjonen med full tyngde. Igjen.

Vi håper det beste, stort annet kan vi ikke gjøre.  Men Stoke City er i trøbbel. Så ærlig må vi være.

Foto:  StokeonTrentLive/PA Wire//Getty Images