Vakre Stoke

Vakre Stoke-on-Trent

Opprettet: fre 06.05.2022 11:54 av Runar Kvernen

Seks byer, knyttet sammen av et konglomerat av veier på kryss og tvers. Stoke-on-Trent ble til, og i mindre grad planlagt. Området vokste opp rundt kanalen Trent, kullgruvene og keramikkindustrien har formet området. Stoke var verdens keramikk hovedstad

Slumsanering på 60-tallet. Men nedgangstider, jobbene forsvant. Slitent. Murhusene og gatene falmer, men det pusses opp. Nesten en brutalistisk aura av skjønnhet. Folk strever, men det er en vilje og forsiktig optimisme. Men så finnes det også perler, som definitivt er vakre. Her er noen av dem.

Keramikkens arv

I Stoke finnes det en kombinasjon av museer, fabrikker, utsalg og minnesmerker over keramikken som har gitt navet til The Potteries – og fotballklubben The Mighty Potters. Vi kan raskt nevne World of Wedgewood, et imponerende anlegg. Gladstone Pottery Museum og Etruria Industrial Museum. Middleport Pottery og Spode Museum. Det produseres fortsatt keramikk i Stoke, og det er mange utsalg og utstillinger. For eksempel Portmeiron Factory Shop. Og så har vi Potteries Museum i Hanley.

Kort sagt, det er mange, dette er noen av de mest kjente. Det er bare å søke opp på nett. Tilfanget er rikelig. Opplysende.  Og uendelig vakkert. Både historisk og i nåtid.

Trentham

Trentham Gardens

Parken er et stort anlegg, med kunstinstallasjoner. En flott gåtur rundt innsjøen, her er det grønt, skog, lys og luft. Området brukes også til festivaler. Og utenfor er det et yrende liv med små restauranter, boder og butikker. Dette er en perle, rett og slett.

Trent-Mersey

Kanalene

Nettverket av kanaler i England var i sin tid hovedåren for frakt. Kull, leire og alle typer varer. Stoke hadde stor nytte av dette, kull og leire, produkter ble også sakte flyttet ut til havet ved Liverpool, Trent-Mersey kanal. Et sinnrikt system med vannsluser som utligner høydeforskjell, det går ikke styggfort, men det fungerer. I dag er kanalene fritid, og rekreasjon. De smale båtene, som langt fra stikker dypt, er vakre og fascinerende. Mulig å leie for tur på egen hånd, eller bli med på rundtur. Men det krever jo bedre tid. Uansett, definitivt verdt å oppleve. Ta turen ned til Etruria area, og følg kanalene derfra. En unik opplevelse.

Og du kan fint følge en kanal opp til – eller ned fra Stadion også. En liten smakebit får man ved build up på Gardeners Retreat.

Hanley park

Hanley Park

Dette er et ganske så gedigent område. En liten kanal, innsjø og store grøntområder. Parken ligger mellom Stoke og Hanley, og kan jo være veien å gå mellom disse to punktene, i stedet for gatelangs.      

Og dessuten...

Mye kan være vakkert. Utsikten over et fullsatt og elektrisk bet365 Stadium, eller blikket på en øl i Sunny Stoke. Kort sagt: Vakre Stoke-On-Trent...