Victoria Ground

Victoria Ground

Opprettet: ons 02.06.2021 10:38 av Runar Kvernen

Victoria Ground – 119 år med stolt historie

Da Stoke City tok farvel med Victoria Ground i 1997 for å flytte til Britannia Stadium var det mang en fotballnostalgiker som fikk en tåre i øyekroken. Stadionet er nå revet og borte for alltid, men her  forsøker vi å sette opp noen hovedpunkter i dette stadionets ærerike historie.

 • Den første kampen som ble spilt på Victoria Ground var mellom Stoke og Talke Rangers 28. mars 1878. Stoke vant kampen 1-0 foran det som antas å ha vært 2 500 tilskuere.
 • Victoria Ground tok navnet sitt fra Victoria Hotel, som lå rett over veien for stadionet. Opprinnelig var anleggets navn Sweeting Fields og konstruert for friidrett og bygget i en oval form. Til å begynne med var det bare noe få tribuner av treverk på den ene siden, men etter hvert ble det bygget rundt det hele. Det tok mange år og ikke før i mellomkrigstiden var den ovale formen borte og tribuner som dekket alle fire sider var på plass.
 • I 1937 ble det satt publikumsrekord på ”The Vic”. Hele 51 373 tilskuere bivånet at Stoke og Arsenal spilte 0-0 29. mars dette året.
 • I oktober 1956 ble det for første gang spilt under flomlys på stadionet. Kampen ble spilt mot de lokale rivalene Port Vale og The Potters vant 3-0 foran 38 729 tilskuere.
 • 17. desember 1960 satte klubben en rekord som står den dag i dag. De vant 9-0 mot Plymouth på Victoria Ground.
 • I April 1963 fylte klubben 100 år og det ble behørig feiret. Først ble en ny hovedtribune bygget. For å spare penger engasjerte eierne flere av de daværende spillerne til å være med på byggeprosessen. Real Madrid kom også på besøk for å spille vennskapskamp og hadde med seg verdensstjerner som Di Stefano og Puskas. Stoke hadde også med en verdensstjerne, nærmere bestemt Stanley Matthews. Kampen endte 2-2 og ble spilt foran 45 000 tilskuere.
 • Det mørkeste kappitelet i Victoria Grounds historie kom i 1976 da nyttårsstormen tok taket på tribuneseksjonen Butler Street Stand. Deler av taket blåste av, og ble knust ned på tribunen. Det har vært lagt til grunn at taket ikke var forsikret, men opplysninger i nyere tid viser at det var det. Men, det ble uenighet om utbetalingen, og utgiftene for å bygge opp tribunen igjen ble mye høyere enn antatt. I tillegg var klubbens økonomi presset fra før, ikke minst grunnet satsingen på spillerstallen. Klubben fikk en knekk økonomisk, og medførte at storlaget til Tony Waddington smuldret opp. Flere store spillernavn be solgt - og dette var starten på de mørke årene. En skuffet Waddington trakk seg da også som manager i 1977.
 • I 1979 ble det bygget en ny tribuneseksjon( Stoke End ) med plass til 4000 personer og det ble installert ekstra flomlys. Stoke var faktisk den eneste klubben i England som hadde dobbel dekning med flomlys bak hvert av målene.
 • I 1983 åpnet ”The Stanley Matthews Suite” i det ene hjørnet på Victoria Ground. Dette var et lokale for arrangementer og VIP-plasser.
 • I 1992 ble det etablert en supporterbutikk rett utenfor stadionet.
 • I 1994 lanserte Stoke City planer om å bygge om Victoria Ground til et såkalt ”all-seater stadium”, men fant rask ut at kostnadene ble altfor store. Dette var kontroversielt den gang, og er det fortsatt den dag i dag.
 • I 1997 ble den siste seriekampen spilt på Victoria Ground. På sesongens aller siste dag, 4. Mai, vant Stoke 2-1 mot WBA foran 22 000 tilskuere. Stoke Citys aller siste målscorer ble Graham Kavnagh, men Andy Hunt scoret det stadionet siste mål da han reduserte på straffe for WBA.
   
 • De fire tribuneseksjone på Victoria Ground het: Boothen End, Main Stand, Butler Street Stand og Stoke End.

Skrevet av Morten Tveter

Oppdatert av SCSBN januar 2018.